Läsning pågår

Nyligen läst om varulvar

broken.jpg Broken av Kelley Armstrong är den sjätte fristående delen av Women of the Otherworld. Elena, världens enda varulvshona, är gravid. Hela flocken nojar över det, eftersom det är så ovanligt att de inte vet hur det kommer funka. De tar ändå uppdraget att stjäla ett brev som ska ha skrivits av Jack the Ripper och hoppsan, där öppnades en portal från 1800-talet och några zombier trillade igenom.

Det finns vissa saker som stör mig med romanerna om Elena och flocken, men på det stora hela är de underhållande, kaxiga och spännande och jag släpade med mig Broken överallt för att kunna läsa en snutt när som helst.

nattvakt.jpg Nattvakt av Kit Whitfield utspelar sig i en variant av vår värld där det normala är att vara lykant (varulv) och människor som vi är i minoritet. Whitfield har skapat en i minsta detalj trovärdig bild av ett samhälle som är organiserat kring det faktum att större delen av befolkningen får päls och går bananas en natt i månaden. Barbackorna – de som inte inte förvandlas – jobbar åt ARLA, en myndighet som ska hålla varulvsaktiviteten under kontroll. Det behöver kanske inte sägas att lykanter och barbackor inte är särskilt förtjusta i varandra.

Nattvakt följer Lola Galley, en ARLA-advokat som utreder mordet på en av sina kollegor, och som deckare är den kanske inte så spännande eller klurig. Samhällsbygget är desto bättre och skildringarna av månnätterna när Lola och hennes kollegor är ute och fångar måndårar kan vara riktigt obehagliga.

3 kommentarer

  1. lazy

    Håller fullständigt med om din rant över Clay – det fick mig att dra gränsen efter Biten. Men jag har litet andra tips om du gillar varulvar!Wolf moon av Charles de Lint. Om en bard som är varulv och vill hitta nånstans att känna sig som hemma, men jagas av en mäktig trollkarl. Sagostämning.Varulv av Tormod Haugen. Klassad som ungdomsbok tror jag, men dramatisk och stämningsfull varulvssläktsaga.Och inom samma genre som Armstrong (vi kallar den fantzy: övernaturlig romans med spänning och humor och tuffa hjältinnor):Moon called m fl böcker av Patricia Briggs. Huvudpersonen är shapeshifter (coyote) inblandad med en varulvsflock. Lyckas hantera dominans-problemet väl för det mesta.Kitty and the midnight hour m fl av Carrie Vaughn. Om en varulvstjej som är radiopratare för en paranormal talkshow.Sen finns det förstås varulvar bland en massa andra monster i serierna av t ex Charlaine Harris. Jim Butcher, Tanya Huff, mfl…

  2. Maria

    Tackar så mycket för tipsen. :)

  3. ka

    Fantastiskt med varulvstips! I love. Och Haugens underbara roman håller, i likhet med många andra ungdomsklassade romaner, för det vuxna ögat.

Kommentera

© 2021 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑