Tystnad

Läsning pågår

Snabbrapport och uppfräschning

Jag ser ett visst mönster. När jag har extra mycket plugg att fixa med så blir plötsligt disken diskad, en massa skrot slängt och ibland byggs hemsidan om. Den här gången var det bokbloggens tur att få nytt utseende. Jag är inte helt nöjd med valen av textstil, men det får duga så länge.

Kort läsrapport:
En trädgård utan slut av danska Christina Hesselholdt är en samling korta berättelser: en del kan kallas noveller, andra är bara ögonblick. Det är en tunn bok med ett precist och njutbart språk. Rekommenderas.

Mian Lodalens krönikor finns samlade i Kärlek. Precis som i hennes romaner är språket långt ifrån någon mästarnivå, men hon är rolig.

Att läsa om Tove Janssons novellsamling Det osynliga barnet för första gången på många år var en underlig upplevelse. Så mycket var annorlunda än jag mindes det.

Just nu läser jag The Margrave av Catherine Fisher som är fjärde och sista delen i en serie vars tre första delar finns på svenska. Mm, just det. Det är kul när förlag inte översätter alla delar i en serie, särskilt när man börjar läsa i tron att serien är komplett. Som vanligt blir jag inte klok på Fishers språk. Ibland vackert, ibland styltigt och tråkigt. Samma saker stör mig på originalspråk som på svenska så det var inte översättarens fel, som det föreslogs här.

1 kommentar

  1. Det osynliga barnet är en storfavorit hos mig. Har läst den många gånger, senast var det tre av novellerna som fick fungera som högläsningstexter under ett par längre bilresor. Konstaterade då att Tove Janssons texter är välkdigt sköna att läsa högt.

Kommentera

© 2020 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑