Tystnad

Läsning pågår

Spaning: ALT, sågningar och bajs

# Jag läser hos Bokhora att förlaget Atlas ska släppa en ny tidskrift vid namn ALT, som beskrivs så här: ”ALT föddes ur en önskan att på ett mer ingående sätt diskutera litterära texter och hur de tillkommer. Ambitionen är att långa tankar ska få tänkas och att de ska få tänkas till punkt. Det blir inga notiser. Inga nyheter. Inga recensioner. Bara mångsidiga och läsvärda texter om litteratur. Samtal och essäer, om skrivande och om läsande.” Mer kan man läsa i Atlasbloggen.

Låter rätt spännande, tycker jag. Första numret beställt.

# Jag läser hos Vertigomannen att han, liksom många andra, funderar över att negativa recensioner ofta är roligare att läsa än positiva recensioner. Roligare att skriva är de också, sågningarna. Jag brukar ha särskilt roligt när jag recenserar dålig film – jag ser betydligt fler dåliga filmer än jag läser dåliga böcker. Men visst är det lite tragiskt att det är svårare att hylla på ett sätt som är underhållande för läsaren och en själv?

(Det är inte alltid roligt att dissa, förresten. Jag sågade en svensk fantasyroman vid fotknölarna på Catahya för några år sedan och det är nog den enda recension som har gett mig dåligt samvete i efterhand, för det är ju inte helt otippat att författaren har läst den. Jag har tänkt flera gånger att jag borde dämpa den lite, för jag känner mig så taskig, men vad fan, jag skrev helt enkelt vad jag tyckte och bredde inte på bara för att vara rolig, vilket har gjorts i andra recensioner.)

# Och så fnissar jag lite åt bajsinlägget hos Calliope.

Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer

  1. Så där kan man ju inte skriva utan att länka till sågningen! ;-)

  2. Nog är sågningar oftast roligast. Själv så sågar jag väldigt sällan böcker, eftersom jag försöker undvika dåliga sådana. Läser jag en riktigt dålig bok så är chansen stor att jag lägger den ifrån mig.Men filmer… Hehe. Jag kan se dem för att de är dåliga. Alien vs Hunter sågs för att jag var sugen på att såga något riktigt ordentligt.

  3. Hans – Jag försöker låtsas att den inte finns. ;)Daniel – Intressant, det där. Jag brukar ju inte heller känna att ”nu vill jag läsa en dålig bok”, däremot kan jag längta efter dålig film ibland. Fast det gäller iofs bara actionfilm och den ska vara dålig-underhållande, inte dålig-DÅLIG. ;)

  4. Jag har svårt att se hur jag skulle kunna hitta något större värde i en dålig bok på 400 sidor. Det skulle enbart få negativa konsekvenser om jag läste en sådan. Annars brukar jag personligen göra skillnad på ”underhållande” (t.ex. Locke Lamora) och ”bra” (t.ex. A Song for Arbonne). Inte för att det här är något särskilt genomarbetat system, men det är skillnad på bok och bok, och jag vill variera.Med filmer finns det däremot tre kategorier. ”Bra” (The Fountain), ”underhållande” (300) och ”dåliga” (Cube 2). Jag pallar inte att sitta och glo på filmer som Pi, Primer, A Beautiful Mind hela tiden. Jag vill slänga in något dåligt också, för i relation till det andra så blir det rätt underhållande (och det tar inte så lång tid). Dåliga filmer är dock något man laddar ner. ;)

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑