Läsning pågår

Ständigt denne Edward

Senaste veckorna har jag sett ett antal bokbloggare typ tala i tungor och fullkomligt dregla inför släppet av Stephenie Meyers Breaking Dawn, den fjärde boken om kärlekshistorian mellan klumpiga, bräckliga människan Bella och allmänt perfekta (eh) vampyren Edward. Bokhora-Helena frågade sig ”Vad ÄR det med Stephenie Meyers böcker som förvandlar i vanliga fall fullkomligt resonabla, vuxna, stadgade kvinnor till dyrkande hysterikor?”

Jag undrar också. Nyfiken på vad all uppståndelsen berodde på köpte jag Twilight (Om jag kunde drömma heter den på svenska), den första boken i serien. De första hundra sidorna var jag inte alls imponerad. Är folk hysteriska över det här, denna halvtaskigt skrivna och trögstartade berättelse? Men sedan… Det tar emot att erkänna det, men jag trillade dit också. Någonstans smög sig en fjortiskryddad besatthet på och jag fick hindra mig själv från att köpa nästa bok. Inte pengar på sånt just nu.

Meyers språk är inte särskilt bra. Bland annat lider hon av adjektivsjukan, i synnerhet i dialogerna. Allvarligt, nästa gång jag får läsa att Edward ”chuckled darkly” vet jag inte vem jag kommer slå.

Jag gillar inte Edward. Han är irriterande. Det är fånigt att han beskrivs som så himla perfekt. Visserligen är det genom Bellas ögon man får se honom, och hon är ju totalbesatt, men det känns ändå jävligt töntigt. Att han är överbeskyddande skulle väl kunna få passera, men att han är så bossig mot Bella är otroligt störande. Och det blir ju inte bättre av att Bella inte har något att sätta emot, protesterar hon kan han tvinga henne rent fysiskt eller bara se henne i ögonen tills hon tappar bort sig själv. Öeeehhhhglööööhh.

Böckerna har fått en del skit för den sneda maktbalansen – hjälplös tjej, stark och mäktig kille som kan allt. Inte så fräscht, nej. Visst kan man se det som att det inte handlar om kön utan snarare om människa/vampyr, men det funkar inte för mig. Det är för svårt att bortse från när det finns så många andra berättelser som romantiserar den makten och framställer överdriven svartsjuka, överbeskyddande och allmänt maktutövande som uttryck för kärlek.

Så vad är det jag gillar? Tja, när Twilight väl kommer igång är den spännande. Men mest tror jag att det är känslan av besatthet som smittar av sig. Jag gillar att Bella är besatt. Hennes kärlek och attraktion till Edward är inte skildrad som särskilt fin eller romantisk, utan snarare så att hon okontrollerat slänger sig på honom trots att det är farligt.

I våras tittade jag en hel del på tv-serien Roswell och funderade på vad det egentligen var jag gillade med den. Jag kom fram till att den är jävligt bra på att skildra en viss känsla så att jag känner den också. Ni vet, känslan när man är nära någon man vill ha, inte så nära att man rör vid varandra men ändå så nära att det ilar och klittlar i huden. Den känslan. Den finns tonvis av den i Twilight också och den är beroendeframkallande.

Andra bloggar: , , , , ,

6 kommentarer

 1. Ika

  Nu har jag funderat på det här. Jag håller helt med om att det finns fiktion som lyckas fånga den där känslan, och som får en att själv känna likadant. ta My so-called Life, t.ex. Som fjortonåring blev jag förälskad i Jordan Catalano (huvudpersonen Angelas stora crush). faktum var att samma sak hände för ett par år sedan när jag såg serien på nytt. Inte för att jag skulle vilja ha honom även om jag kunde få honom (om han fanns på riktigt och allt det där), utan för att seriens skapare så skickligt lyckas förmedla Angelas sätt att se på honom att jag blir alldeles hjärtfladdrig framför skärmen. För att jag så helt och fullt identifierar mig med Angelas sätt att se på honom just då.Men det här händer liksom aldrig med Bella och hennes sätt att se på Edward. Ja, hon är besatt, men jag tycker bara att det är läskigt, för att edward är så läskig. (och kanske är det här ett tecken på att Stephanie Meyer inte riktigt lyckas med det hon borde lyckas med)Jag måste ju inte bli serverad en både snygg och sympatisk karaktär för att bli knäsvag, men jag måste få mig serverad en kärlekshistoria som väcker någon form av identifikation i mig. Jag måste kunna känna att jag för en stund är Bella som ser så där på Edward, men det kan jag inte. I stället satt jag och förmulerade mig om exakt på vilka sätt jag tycker väldigt illa om deras förhållande och boken i övrigt.

 2. Magix

  Haha, jag har funderat på precis samma sak, VAD är grejen med serien, så även jag ska ge den en chans, kul att läsa att även du gillade den trots allt

 3. Maria

  Ika – Hehe, Jordan Catalano. Fattade aldrig riktigt grejen med honom, men jag var väl lite efter. ;) Jag har dock tänkt se om My so-called life någon gång.Men om Twilight: det är lite konstigt, för jag gillar inte Edward och jag gillar inte all maktskiten i deras förhållande. Så det var lite svårt för mig att fatta vad det var jag fastnade för. Men det måste vara att Meyer, trots sina många brister, lyckades skildra begär på ett sätt som fick mig att känna det också. Att jag inte heller kan identifiera mig med att det är just Edward som Bella vill ha kom tydligen inte ivägen för mig.”edward är så läskig”Jag tycker att det är läskigare med de mängder av läsare som typ förälskar sig i Edward. Visst, alla gör sin egen bild av honom och i och med att han beskrivs som perfekt på typ alla sätt är det lätt att läsa in vad man själv vill ha. Men nä, usch ändå.

 4. Maria

  Magix – Jag både gillar och avskyr Twilight, haha. Jag blev jätteindragen i boken och bara slukade den men samtidigt så finns det mycket jag inte gillar med den. Som Edward. (Och därmed indirekt Bella, eftersom hon är kär i miffot och så himla maktlös inför honom.)

 5. lazy

  Vad skönt att läsa en sån här recension efter allt Edward-förhärligande! :) Jag har (nyfiket) undvikt böckerna, och nu när man fått höra hur det går med allt i sista boken känns det som ett bra val. I fyran verkar det bland annat befästas att det är framför allt ett maktspel mellan den perfekte, oantastlige mannen och ”the surrendered wife”, inte mellan människa och vampyr…

 6. Marie

  Konstigt, jag gillade Edward. :) Nu var det evigheter sedan jag läste boken men jag uppfattade aldrig honom som dominant och att Bella skulle vara maktlös inför honom. Jag tolkade nog de sidorna mer som att han faktiskt inte var mänsklig utan vampyr och att Bella var riktigt, riktigt förälskad. Besatt, ja visst men det är väl vanligt när man blir så kär! Men jag vet inte, kanske borde jag göra en omläsning på boken. Den var ju i alla mycket mycket bättre än filmen men så är det väl ofta.

Kommentera

© 2022 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑