Tystnad

Läsning pågår

The Courage Consort

Det är inte så ofta jag läser en bok och efteråt inser att det inte finns någonting mer jag skulle vill ha av den. Att inget saknas eller är onödigt eller på fel plats, att jag inte har minsta lilla grej att gnälla på. Att den faktiskt är helt komplett.

The Courage Consort av Michel Faber är en kort roman om en a cappella-kör på fem personer som bor några veckor i ett belgiskt slott för att öva in sitt kommande nummer. Isolering och excentriska personligheter får frustrationen att spraka mellan väggarna, samtidigt som körens självmordsbenägna sopran börjar komma ut ur sin grå dimma. Faber har ett precist och sparsmakat språk och perfekt känsla för att få fram komplext socialt samspel med små medel. Rolig är han också.

Jag är sjukt imponerad. Det är inte så att The Courage Consort är något av det bästa jag har läst eller tyckt mest om, men hantverket är så otroligt kompetent. (Och jag undrar lite vad det säger om litteraturen jag läser i vanliga fall att jag så sällan tänker ”gud vilken kompetent författare” när en bok är avslutad. Det brukar vara annat som har fångat min uppmärksamhet, vilket kan vara både bra och dåligt.)

Andra bloggar om: ,

4 kommentarer

  1. Bara för att jag förmodligen aldrig skulle läsa den här boken annars så bestämde jag mig för att peta ner den i nästa bokbeställning. ;)

  2. Hehe. Jag hittade den i en rea-låda för typ 30 spänn, annars hade jag nog aldrig köpt den.

  3. Åh nej! Jag stod och höll i The Courage Consort på en bokoutlet (i Höganäs, det kanske var där du också hittade den?) och tänkte å ena sidan ”åh ja, Crimson Petal and the White-Michel!” och å andra sidan ”ew, a cappellakör?!” och lät åsikt nummer två vinna. Fan också! Det blir biblolån för min del.

  4. Håller med dig! Den är väldigt sammansatt, komplett. Spänningen byggs upp och alla symboler är klockrena!

Kommentera

© 2020 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑