Jag pratade just i telefon med Johan Theorin. Hihi. Han var trevlig.

Och varför gjorde jag det? Jo, juryn för Catahyas novellpris tycker att han skrev den bästa bland svenskspråkiga fantasy-, sf- och skräcknoveller förra året. Motivering:

”Endast jag är vaken” är en morbid komedi som förenar 1800-talets sagotradition med den moderna blodiga skräckberättelsen. Invånarna i en nybyggd idyll får se sin strävan efter materiell och fysisk säkerhet slå tillbaka mot dem själva. Det är något både karikatyrartat och charmigt över dem, dessa representanter för en samhällsklass och ett sätt att leva som många eftersträvar, men även något överspänt med deras präktighet. Med skräckblandad förtjusning följer man Theorin när han stänker blod på deras livspussel.

”Endast jag är vaken” publicerades i antologin Mardrömmar i midvintertid och andra morbiditeter från det lilla förlaget Schakt. Tyvärr verkar Schakt ha försvunnit – hemsidan finns i alla fall inte kvar. Det är synd. Flera av de noveller som hängde med till juryns slutdiskussion fanns just i Schakts antologier. De hade fin roll att spela när det gäller svenska skräcknoveller.

En annan av förra årets fantastiknoveller som hängde med till slutet i juryns diskussion är ”Skrothögens härskare” av CJ Håkansson. Den finns i Eskapix nr 4 och rekommenderas till folk som inte är lättäcklade. (Däremot är det inte hans bästa novell. ”Den brända jorden” i Eskapix nr 5 smäller högre.)

Andra bloggar om: , , , , ,