Läsning pågår

The Castle of Otranto

Jag har just läst The Castle of Otranto av Horace Walpole, boken som formade 1700- och 1800-talens gotiska romaner och därmed är en viktig föregångare till våra dagars skräcklitteratur. Som litteraturhistoriskt fenomen är den och dess inflytande jätteintressant. Som enskilt litterärt verk är den skit. Den är verkligen hur tråkig som helst. Så här skrev jag i en recension som dyker upp på Catahya om någon vecka:

The Castle of Otranto börjar med att en enorm hjälm faller ner från himlen och gör mos av en ung man som just ska gifta sig. Mannens far, prins Manfred, får då iden att själv gifta sig med den blivande bruden eftersom hans egen fru inte verkar kunna få flera barn. Så börjar rännande i mörka källare och allmänt konspirerande, det dyker upp folk som inte alls är vad de verkar vara och det spökar då och då.The Castle of Otranto är ett exempel på att böcker inte alls behöver vara bra för att ha stor litteraturhistorisk betydelse. Handlingen är klumpigt tillyxad, språket är trögt i mina nutida ögon och karaktärerna rätt ointressanta med sina hysteriska beteenden och svamliga dialoger. Skulle jag sammanfatta boken med ett enda ord så är det tråkig. Den är helt enkelt jättetråkig, trist och livlös. Tur att den är kort, för inte ens de fåniga övernaturliga inslagen lyckas liva upp den, utan de känns bara konstiga. (Som sagt, det dök upp en jättelik hjälm ur ingenstans…) Så läs för all del The Castle of Otranto för att den är historiskt intressant och viktig, men inte för dess skönlitterära värde för sådant har den inte mycket av.

Nu ska jag för övrigt vara barnslig och avslöja att det jag tyckte var roligast under läsningen var hur bekanta ord användes på lite andra sätt…

Bianca shrieked, and cried, ”Help! help! the princess is dead!” Manfred started at this ejaculation, and demanded what was the matter?

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer

  1. Pål

    Just det där med att någon dör av att få en jättehjälm i skallen avgjorde saken för mig. Det var som att se en monty pythonsketch fast utan humor. Jag slutade läsa redan där.

  2. Maria

    Haha. :) Ja, det är verkligen b.

  3. Solvarma Irene

    Hej!Du som gillar böcker och att skriva, varför inte vara med och skriva min bloggroman som jag har startat, den heter ”Vi möttes på ICQ” Jag har skrivit 2 kapitel, min tanke är den att jag skall skriva vartannat kapitel men ännu har ingen velat haka på.Du är hjärtligt välkommen in och kika!Adressen är http://bloggroman.blogspot.com/Solvarma hälsningar från Irene

Kommentera

© 2022 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑