Jag snodde en lista från Drömmarnas berg.1. Vilken bok läste du senast?Senaste boken jag läste ut var The Lies of Locke Lamora av Scott Lynch. Det var – hjälp – i slutet av december. Sedan dess har jag fortsatt att bygga på högen med halvlästa böcker.Vilken bok ska du börja på härnäst?Jag fortsätter med någon av de halvlästa, antagligen piratantologin Fast Ships, Black Sails.3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?När jag räknade för något år sedan var det ungefär hälften av varje.4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?Jo, tankar som ”nu har jag läst en tredjedel” och liknande brukar dyka upp rätt ofta. Det beror inte på att boken är dålig eller så, det bara blir… Om boken är riktigt bra kan jag däremot sitta och tänka ”fan, bara 50 sidor kvar” och försöka läsa långsammare så att den inte ska ta slut så fort.5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?Förr gick det ofta till så att jag gick omkring på biblioteket och plockade på mig det jag tyckte verkade intressant. Det har faktiskt skett en viss förändring sedan jag började bokblogga. Då började jag nämligen läsa många fler bokbloggar också, och jag har märkt att bokbloggare vars smak jag litar på påverkar mitt bokval mycket mer än andra utomstående faktorer numera. Sedan finns det såklart också några vänner vars smak hamnar i kategorin ”gillar hen det så gillar jag det säkert också” och recensioner och forumsnack på Catahya påverkar såklart ibland när det gäller val av fantasy. Men fortfarande är valen rätt spontana. Tips från tidningar/bloggar/kompisar bidrar till den eviga ”vill läsa”-listan, men vad jag sedan faktiskt läser har inte alltid så mycket att göra med den.6. När blir en bok för lång?När den innehåller för få intressanta sidor.7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?Läser på engelska gör jag om boken inte finns på svenska, om jag har fått höra att översättningen inte håller måttet eller om jag är tillräckligt intresserad av författarens språk för att vilja uppleva det i original. Annars har jag inget emot att läsa översättningar. Det är mest bekvämt att läsa på svenska och så finns den en ekonomisk aspekt också: det finns ju mycket större utbud på svenska än på engelska på biblioteken.8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?Jag brukar inte syssla med sådant. Men den jag har blajat om flest gånger är antagligen Tyngd av Jeanette Winterson. Seriöst, tysta mig nästa gång jag nämner den.9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?Jag tycker inte om att inte läsa ut böcker, så nästan alla jag påbörjar slutför jag också förr eller senare. Är de tråkiga så kommer jag antagligen slarvläsa dem, men de ska läsas ut.10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?Den genre det finns mest av är antagligen fantasy. Genusrelaterad facklitteratur finns det också en hel del av. Däremot är det ont om deckare och ännu mer ont om dramatik.