Tystnad

Läsning pågår

Opassande titel och tröttsam jämförelse

En boktoks tankar kommenterar roligt Twilight-böckernas svenska titlar, varav den senaste, Breaking Dawn, kommer heta Så länge vi båda andas: ”Väldigt opassande faktiskt om man tänker på att Edward inte har andats under de senaste 90 åren. Vampyrer behöver ingen luft.” Dagens fniss för mig.Förresten petade jag på Night Watch av Sergei Lukyanenko i en butik nyligen och blev lite irriterad på ett av recensionscitaten på omslaget. ”Rowling russian style” eller något liknande stod det. Kom igen. Jag kan såklart ha fel, för jag har inte läst boken, men efter vad jag har hört om den och efter hur filmatiseringen var så gissar jag att den huvudsakliga grunden för att bunta ihop Night Watch med Harry Potter är ”öh, båda är fantasy”. Tröttsamt, ungefär som när en kritiker i DN buntade ihop Twilight och Harry Potter. Som jag skrev : Att sätta in ett verk i ett sammanhang när man recenserar det är ofta en bra sak, men om man inte har tillräcklig koll på sammanhanget för att göra det bra kan man lika gärna låta bli.

1 kommentar

  1. Jag som har läst båda kan konstatera att de nog inte har så mycket gemensamt, nej. Än mindre, skulle jag (som då inte har läst Twilight) än i fallet med DN.//JJ

Kommentera

© 2020 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑