Tystnad

Läsning pågår

Var är grabbarna?

När jag gick igenom litteraturbloggar att lista på Bokbloggar.nu (jag har spanat på säkert fler än 160 stycken) slog det mig hur få av dem som är skrivna av män. Jag vet att kvinnor som grupp läser rätt mycket mer än män som grupp, men jag har svårt att tänka mig att fördelningen mellan läsande kvinnor och läsande män är riktigt lika sned som fördelningen mellan litteraturbloggande kvinnor och litteraturbloggande män. Eller så kanske jag bara har missat de litteraturbloggande männen av någon anledning. Hallå, var är ni?

17 kommentarer

 1. De kanske är som jag och kör på bloggar som inte bara är inriktade på litteratur?Men lite skumt, jo.

 2. Om man kikar på länksamlingen kan man konstatera att jag driver bokbloggar nog för fyra män.//JJ

 3. Haha, ja. Manlighetspoäng till dig, eller något. ;)

 4. Jag har också tänkt på det. Jag är även med på en skrivarsida och jag tror att jag bara hittat en snubbe där faktiskt. Märkligt.Jättebra grej med bokbloggar.nu!Min egen blogg består av hälften mat hälften böcker så den passar nog tyvärr inte riktigt in.

 5. Det är ju också så att det finns betydligt fler bloggande kvinnor (särskilt unga tjejer) än vad det finns män. Vad nu det kan bero på!

 6. Det är rätt intressant. Själv är jag som Johan och skriver om flera olika ämnen, däribland litteratur men också film, musik och konst. Jag har funderat på att rikta in den mer på litteratur (vilket jag i viss mån gjort redan) men det har inte blivit av riktigt. Det är intressant att det är en ganska sned fördelning på litteraturvetenskapen jag läser, jag skulle gissa på en fjärdedel killar. Kanske är litteraturintresserade tjejer i allmänhet mer intresserade av att teoretisera, medan killar läser för läsandets skull?

 7. de bokbloggar jag läser hyfsat regelbundet (bland annat den här) är alla skrivna av kvinnor och jag tror det handlar om språket, eller sättet att använda språket.Kvinnorna skriver helt enkelt lika skitnödigt som de flesta av männen, där man kan få för sig det handlar om antingen en instruktionsbok alternativt en avhandling, istället för en passionerad läsupplevelse.

 8. hahaa, INTE lika skitnödigt skulle det vara.

 9. Linnea – Är de kvinnliga bloggarna verkligen betydligt fler? När det gäller vardagsbloggande, javisst, men också när det gäller bloggar om specifika ämnen?(Nu kanske någon hävdar att det finns jättemånga modebloggar. Jag håller inte med. De flesta av de så kallade modebloggarna är enligt mig modeintresserade personers vardagsbloggar, inte modebloggar som har mode och kläder som huvudämne och behandlar det på ett bredare sätt än ”det här hade jag på mig idag”.)

 10. Martin – Ja, jag har också pluggat littvet och då var det också många fler tjejer. Jag tänkte inte att det berodde på större teoriintresse hos läsande tjejer, utan dels på att det finns många fler läsande tjejer och dels på att killar verkar mindre benägna att utbilda sig inom sina humanistiska intressen, även när de har sådana, för att jobb- och löneutsikterna är dåliga.

 11. S – Det var en intressant åsikt. Någon sådan skillnad i språket har inte jag lagt märke till.Men jag har läst om en del undersökningar som har visat saker som att ”män” skriver längre och mer komplicerade meningar, använder svårare ord osv. och det kan ju absolut tolkas som en större benägenhet att skriva skitnödigt. ;) Det blir ju inte bättre av att krånglas till.(Jag skriver ”män” för att det handlar ju om en generalisering, och dessutom om specifika grupper av skrivande män som har undersökts och inte män i allmänhet.)

 12. Jag har en föreställning om att det är vanligare att kvinnor skriver t.ex. dagbok och listor och helt enkelt dokumenterar livet. Är det en fördom?

 13. ”“män” skriver längre och mer komplicerade meningar, använder svårare ord osv. och det kan ju absolut tolkas som en större benägenhet att skriva skitnödigt. ;) Det blir ju inte bättre av att krånglas till.”Jepp, det var det jag syftade på. Lägg till en ängslig fyrkantighet och distans i beskrivningen, som att snubben inte vågar öppna sig/blotta sig hur läsupplevelsen påverkar honom.Tråkigt.

 14. Men det är väl ingen nyhet att kvinnor läser mer än vad män gör och därför borde det ju också finnas fler bokbloggar skrivna av kvinnor än av män?

 15. Kajsa, det skrev jag i inlägget också. :)”Jag vet att kvinnor som grupp läser rätt mycket mer än män som grupp, men jag har svårt att tänka mig att fördelningen mellan läsande kvinnor och läsande män är riktigt lika sned som fördelningen mellan litteraturbloggande kvinnor och litteraturbloggande män.”

 16. Alltså jag dissar inte, jag tror bara inte att det är mer komplicerat än så. :)En annan grej som jag tänkte på är att det här med att ha en blogg överhuvudtaget är en lite självupptagen grej, typ ”här tror jag att jag har någonting att säga som skulle kunna intressera någon annan” liksom. Sett ur det perspektivet kan jag iofs tycka att det är lite märkligt att fler kvinnor än män bloggar om böcker, eftersom kvinnor överlag har sämre självförtroende än män.

 17. O jag undrar hur ofta männen läser böcker skrivna av kvinnor. Här en bok som män skulle gilla om de vågade läsa den… och kvinnor också för den delen..En tur med CadillacSyvänen, Railijuni 2008, den finns på de flesta biblioteken

Kommentera

© 2020 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑