Tystnad

Läsning pågår

Läsposition

I sängen: på mage stödd på armbågarna, eller på sidan med överkroppen vriden så att jag kan ha boken på höften. Om ni fattar hur jag menar.I soffan: med ryggen i ett hörn och benen uppdragna i soffan.Helst inte: vid ett bord. Då sitter jag bara ihopsjunken som en säck potatis.Hur vill ni helst vara placerade när ni läser?

17 kommentarer

 1. Lite lagom tillbakalutad i soffan eller fåtöljen. inte liggande, då somnar jag.

 2. För den ultimata relaxen – i badet plaskandes med tårna. Annars gillar jag ryggläge i den lejongula soffan alternativt sidoläge i sängen (dock banar en kudde under huvudet allt för lätt väg för slummer…)

 3. På rygg i badkaret eller liggandes på (höger)sidan i soffan.

 4. Jag har aldrig fattat grejen med att läsa i badet. Inte särskilt bekvämt och risk för blött papper. ;)

 5. Jag ryser bara vid tanken på att läsa i badet.Jag kan läsa sittande vid ett bord eller uppkrupen i en stor fåtölj, men jag föredrar – och läser nittiofem procent av mina böcker, allra minst – att ligga i sängen. Gärna lite på sidan, med boken bredvid mig.//JJ

 6. Badläsningen verkar vara väldigt antingen eller :) Aldrig får jag så många sidor avverkade som där. Sen gillar jag när böcker ser ut som de levt lite, hehe, och det är ju tur med tanke på att en och annan bokstackare har fått bada ett par gånger. Fast jag kan tillägga att de torkade förvånansvärt fint, inte en skrynkla!

 7. Uppkrupen i stora fina läsfåtöljen (Ikeas Ektorp!), eventuellt med benen över ena ryggstödet, är nog favoriten. På mage och armbågar är bäst i sängen, men man blir fort trött i armarna. När man läser vid ett bord hemma hos mig ingår komplikationen att en grå katt kommer att ligga över den bit av texten man vill läsa, men det är smällar man får ta.Är helt för att läsa i badet (även om armarna även där blir trötta efter ett tag) och helt för att böcker – åtminstone pocket – ska se rejält lästa ut.

 8. Hm, bra fråga. Helst inte på mage, mina axlar gör ont rätt fort.Jag läser nog helst uppkrupen i soffa, alkov eller tillbakalutad på kuddar i sängen.Positionen får inte vara alltför bekväm då jag har lätt att somna. Helst skall te eller annat dryckjom finnas inom räckhåll.

 9. Jag skulle aldrig få för mig att läsa i ett badkar… Urgh. Jag skulle kunna sträcka mig till en strand eller klippa med fötterna i vattnet.Annars läser jag allra mest i sängen. Majoriteten av tiden ligger jag på vänster sida och stöder upp huvudet med antingen fram eller baksidan av vänsterhanden mot kinden eller hakan (jag måste ha någon defekt, för jag klarar inte av vända på det). Att lägga mig på mage sker mest av variationsskäl, då helst med så lite böj i ryggen som möjligt. En kudde och en knytnäve mot hakan brukar fungera fint, även om sidornas nedre kanter ibland kommer lite för nära ögonen.Bord fungerar fint, så länge höjderna är bra och så länge jag kan ha benen i kors under bordet.En ny favorit är fåtölj och en fotpall (eller, ja, två kartonger och en kudde). Väldigt behagligt, faktiskt. Soffhörn fungerar också bra. Speciellt om armstödet är tillräckligt högt för en skön huvudposition och soffan tillräckligt lång för att jag ska kunna ligga raklång i den.Jag klarar inte av en ensam stol.Läspositioner är en vetenskap!

 10. Är en bok tillräckligt bra, kan man nästan läsa den varsomhelst.Ryggläge i soffan är bäst.Sommartid är gräsmatta eller ännu hellre sandstrand att föredra. Fast man somnar lätt och vaknar skrikande av att någon slags fågel försöker sno örhänget. ”Ajaj! Släpp, släpp för jävulen” etc.Sämst måste vara i en skolbänk.

 11. Absolut soffan- helst ryggläge men eftersom hunden också gillar samma soffa (han kan se ut därifrån och morra åt alla skator som landar på taket) och tror att det är hans blir det oftast lite mera halvsittande som gäller.Rak stol går inte alls- usch och fy- påminner för mycket om skolbänk (håller med Stewe).

 12. Helt liggande på rygg i soffan under ett täcke, med vattenflaska och kanske nått gott inom räckhåll. Och så hunden ihopkrupen vid fötterna.I badet funkar det också, ibland. Jag är för rastlös för att bada, det är lättare att pausa för att göra annat när man ligger i soffan. :) Men det händer att jag läser i badet, men bara pocket, annars blir det så jobbigt att hålla boken ovanför vattnet!Vid bord eller på mage i sängen går inte. Bord är tråkigt och ligger jag på mage får jag ont både här och där.

 13. Helst placerar jag mig i sängen, badkaret, en rejäl stol vid köksbordet med fötterna upplagda eller liggandes i soffan. Läser också gärna på tåg eller buss, i vänthallar och på fik. Sommartid funkar balkongen som ett bra alternativ, eller om jag hittar en lämplig gräsplätt nånstans.Om det nu någonsin blir sommar igen…

 14. Håller med Stewe, en riktigt bra bok kan man läsa var och hur som helst…Annars gillar jag att läsa i sängen, liggande på sidan. Jobbigt med riktigt stora och tunga böcker, dock.En minst lika trevlig läsomgivning är min nyskapade läsplats under loftsängen, med farmors gamla fåtölj från typ 1960-talet. Den är förvånansvärt skön att5 sitta i trots sin hårdhet! Det enda som saknas är en bra avställningsyta för tekopp och bokyta. Tills vidare löser jag det lite provisoriskt med flyttlådor…En nyupptäckt favorit: I soffan, liggandes på spikmattan och med ljudbok att lyssna på. Skönt och avslappnande – enda problemet är att man riskerar att somna.

 15. En annan sak jag inte riktigt förstår är hur ni lyckas somna när ni läser. :) Jag har en vän som alltid somnar när vi tittar på film, det begriper jag inte heller. Jag somnar väldigt sällan när det inte är meningen. Det bara händer inte. ;)Ika – Spikmatta? :)

 16. Japp, spikmatta. Skönt på ett ganska märkligt sätt. Massor av små plastpiggar som man ska ligga på, helst med bar hud. Det gör ont till en början, men inte ont-ont, utan mera brännande. Sedan blir man skönt varm, lugn och avslappnad eftersom piggarna sätter igång kroppens produktion av smärtstillande.Det funkar inte så bra att läsa medan man ligger på spikmattan efterosm man ligger på rygg och måste hålla armarna uppsträkta ovanför sig med boken, men ljudböcker är som sagt ett utmärkt alternativ.Somnar när jag läser eller ser på film gör jag ibland, men det beror i så fall på att jag egentligen är för trött för aktiviteten i fråga. Filmtittande på fredag kväll efter en hel arbetsvecka brukar exempelvis vara ganska utmanande…

 17. I min fåtölj med fötterna på fotpallen. Välriktad lampa och valfri dryck inom räckhåll. Om vovven är på rätt humör kan man ha honom som magvärmare/bokstöd :)

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑