Läsning pågår

Saker jag inte gillar, del V

Jag läser Jag, robot av Isaac Asimov och novellen ”Den onda cirkeln” består i stort sett av att två personer lallar omkring på Merkurius och rapar fakta som de båda redan känner till. Varför rapar de då? För läsarens skull, såklart, för att det finns en del saker läsaren behöver känna till för att handlingen ska vara begriplig.Det kan vara svårt att få in bakgrundsinformation på ett smidigt sätt i en berättelse, men det finns många bättre sätt än att låta två personer berätta saker som de redan vet för varandra. Det funkar inte. Jag tar till och med hellre en vanlig klumpig infodump än en dialog som börjar med ”Som du vet…”, för det senare alternativet bryter illusionen så jävla uppenbart. Det är en sån där grej som får mig att känna att jag blir utkastad ur berättelsen, att någon rycker undan ett draperi och där bakom står en ful liten tönt som säger ”äh men du, det här är ju bara påhittat.”Ja, det är påhittat. Men det ska inte kännas så när man läser. Se även: As you know, Bob på Wikipedia, As you know på Television Tropes & Idioms

4 kommentarer

 1. Johan

  Jag hade glatt kunnat stoppa ”Asimov” under ”saker jag inte gillar” och satt punkt där.//JJ

 2. Maria

  Hehe. :) Så långt har jag inte kommit ännu. Har bara läst två noveller. Gillade ”Robbie”, gillade inte ”Den onda cirkeln”.

 3. Elise

  AYKB får mig alltid att skratta lite. Just för att det är så fånigt och uppenbart. Men jag måste ändå erkänna att jag tycker hemskt mycket om ”Jag, Robot”.

 4. Elise

  OK, hälften av min kommentar föll bort… wordpress distriminerar mot hjärtan. Ja, resten av kommentaren var ungefär: Den är inte tekniskt perfekt, men definitivt en stapel i nördhyllan. :)

Kommentera

© 2023 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑