Läsning pågår

Boktipset.se och Bok.nu

Bonniers nya Boktipset.se har samma huvudfunktion som Bok.nu, dvs. att man genom att betygsätta en massa böcker kan få tips på andra böcker som man borde gilla. Eftersom Bok.nu skapades av ett gäng studenter och Boktipset.se har Bonniers i ryggen kunde man kanske förvänta sig att det senare skulle vara mycket fetare, men det vete fan. Boktoka har gjort en jämförelse i vilken man kan se både fördelar och nackdelar.Jag tycker att Boktipset känns för ofärdigt. Det fattas funktioner som jag tycker borde vara självklara och dessutom är layouten klumpig på det sättet att allt tar så förbannat mycket plats att det är svårt att få överblick över vad som egentligen finns på en specifik sida. Om jag går in på t.ex. en medlemsprofil så får jag scrolla i evigheter för att komma åt personens klotterplank. I ett bra communityupplägg är det enkelt att se och komma åt alla sådana funktioner. Det är det inte här. (Och sedan har vi ju det där med att Bonniers knappast skulle ha startat Boktipset om de inte hade väntat sig att kunna sälja mer böcker med hjälp av det…)Men men. Jag fastnade aldrig för Bok.nu. Jag betygsatte typ 50 böcker och loggade sedan knappt in igen. Boktipset har jag surfat runt på mycket mer, och kommer antagligen fortsätta titta in ett tag, men jag är ändå skeptisk till om jag kommer bli någon långvarig användare. Jag menar, det är kul att betygsätta och gräva igenom andra personers bokhyllor, men själva huvudfunktionen – att få boktips – har jag inte direkt något behov av. Jag lider inte brist på saker jag vill läsa, så att säga. Dessutom är Boktipset alldeles för nytt för att ge bra tips. En sån här sida kräver ju många väldigt medlemmar och betygsatta böcker för att tipsfunktionen ska funka bra, och Boktipset har inte det ännu. Bok.nu ger i nuläget mycket bättre tips.

3 kommentarer

  1. Ika

    Jag hittade bok.nu i slutet av förra året, och gillade sidan skarpt, trots en del barnsjukdomar. Jag gillar att den funkar som filmtipset för böcker, fast som du säger: jag har egentligen inget behov av boktips, snarare tvärtom… Dock gillar jag att skapa listor över böcker inom olika specialområden, och över böcker jag läser just nu och tänker läsa inom en hyfsat snar framtid. Mitt bokbloggande är det ju lite si och så med numera, har svårt att samla ihop mig till inlägg. För att bevara åtminstone lite av de intryck boken gav mig har jag börjat skriva kommentarer på bok.nu, precis som jag gjort med filmtipset de senaste åren.Jag jämför ideligen bok.nu och filmtipset, eftersom jag tycker att grundidén är så likartad… och en funktion som filmtipset har, och som jag än så länge saknar hos bok.nu, är möjligheten att välja bort tips. Jag vet att alla andra läsande kvinnor i min ålder och med lite liknande boksmak i bagaget avgudar Stephenie Meyer, men jag vill efter att ha tagit mig genom första boken helst inte ens höra tal om fler böcker med samma gräsliga innehåll. Tidvis tycker bok.nu ändå att jag ska läsa fler, bara för att alla andra gör det, och för att jag har läst den första. Fast kanske de med tiden blir bättre på att förstå hinten – har läst en enda bok av författaren, gav lägsta möjliga betyg, vill sannolikt inte läsa fler.Och ja, som Boktoka skrev har filmtipset ett rykte om sig att komma med väldigt bra filmtips. Det stämmer – de vet ofta vad jag kommer att ge för betyg åt en film redan innan jag loggat in och sett deras gissning. Så långt är det en väldigt användbar sida – om jag funderar på att köpa en film kollar jag gärna upp vad filmtipset tror att jag ska ge för betyg, och är resultatet två eller lägre blir det sannolikt inget filmköp. Däremot har den här typen av tjänster en brist som väl närmast beror på användarna, och jag tror att samma brist kommer att bli allt mera tydlig även på bok.nu. Det handlar om de hyllade titlarna, filmer och böcker som allt för många ger högsta betyg därför att de är klassiker, därför att de anses vara storverk. (På ren finlandssvenska skulle jag säga: Därför att man inte täcks ge mindre än en femma.) Det är därför filmtipsets felgissningar när det gäller min betygssättning oftast handlar om just det högsta betyget.

  2. Maria

    På tal om betyg så har jag förvånats över hur villiga folk är att sätta femmor när jag har tittat igenom diverse bokhyllor på Boktipset. För mig betyder en femma typ supermegajättebra och det är väldigt få böcker jag sätter det på. Andra verkar ha lägre krav för att sätta femma. Eller så läser jag sämre böcker, höhö.

  3. Jergen Puckel

    Man kan tillägga att även filmtipset startades av ett gäng studenter/teknologer. Samma personer rekvirerade domänen Boktipset.se för många år sedan, så det är alltså ingen ny idé. Fram till nu har det saknats finansiärer för projektet.

Kommentera

© 2023 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑