Tystnad

Läsning pågår

80 romaner för dig som har bråttom

80romaner.gif I 80 romaner för dig som har bråttom har Henrik Lange sammanfattat kända romaner på några få serierutor. Jag hade nog fel förväntningar när jag började läsa, för jag trodde att det skulle vara en mer uppenbar humorbok, men istället är sammanfattningarna väldigt rakt på sak. Visst, ibland blir det riktigt roligt ändå, men det är mest när Lange går ifrån det bokstavliga sammanfattandet och exempelvis beskriver Mina drömmars stad som ”Elände elände elände elände elände elände” eller i något fall inte använder text alls utan låter bilderna tala.Den mest komiska effekten av 80 romaner för dig som har bråttom är egentligen hur små och ynkliga många av litteraturhistoriens stora verk blir i Langes version av dem. Han gjorde det och det, sedan dog han, illustrerat med några enkla svartvita bilder. Fast vem är boken till för, egentligen? Trots titeln så lär det vara personer som redan har läst romanerna i fråga som får ut mest av den. Den känns som en typisk present, en sån där halvrolig grej man ger bort för att man inte kom på något bättre.Andra bloggar om 80 romaner för dig som har bråttom

8 kommentarer

  1. Jo, den är kul. Men som du säger – en presentbok. Och kanske roligast för dem som faktiskt har läst större delen av verken i fråga.

  2. Jag fastnar för det där du skriver ”hur små och ynkliga många av litteraturhistoriens stora verk blir” när man sammanfattar dem. Det är ju så. Litteraturhistoriens stora verk ligger sällan i själva storyn, utan i hur den skrivs.(Till skillnad från mycket av den nu så populära ”verklighetsbaserade” litteraturen, där ”storheten” ligger i den originella händelsen, och inte i hur den är beskriven.)

  3. Ja men det är ju så, det är bara roligt att läsa Langes bok om man har läst böckerna, det blir hur platt som helst annars. Tyckte iofs inte ens att den var så rolig.

  4. Mm. Jag tycker som sagt att vissa grejer var askul. Men de flesta var bara jaha.

  5. Då får jag väl rekommendera Book-A-Minute, för en (engelskspråkig och webbaserad) liknande grej…

  6. Hehe fick mig att tänka på den här versionen av Moby Dick (hittad via Overdue Media): http://www.unshelved.com/images/blog/MobyDick.gif

  7. En del var ganska kul, men som sagt säkert mer för dem som läst! De böckerna jag inte läst gav inte alls lika mycket, det är int direkt en informativ bok, men småkul!

  8. Jag köpte boken till min storebror (som troligtvis inte läst en bok i hela sitt liv) för att ge honom lite allmänbildning. Själv har jag läst de flesta av romanerna och tyckte att boken var jättekul, och tänkte nog som de flesta andra att den inte ger så mcyket om man aldrig läst böckerna. Däremot så köpte min bror bok nummer två härom veckan, så uppenbarligen gav den någonting. :)

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑