Tystnad

Läsning pågår

Vad som spelar roll&bokpackning

Jag, och säkert många andra personer som läser mycket eller snabbt eller både och, får ibland frågan om jag verkligen kommer ihåg allt (eller något alls). Underförstått är att det skulle vara dåligt om jag glömde. Men varför det?Självklart kommer jag inte ihåg allt. Men det gör inget. Varför skulle det vara en sådan katastrof, egentligen? Det är läsupplevelsen just när den pågår som är det viktigaste för mig, och inte hur mycket jag kommer ihåg av den om ett halvår. Dessutom minns jag ju det som gjorde mest intryck. Det som glöms bort var kanske inte värt att minnas i jämförelse med resten.Och hur skulle det se ut om man resonerade på liknande sätt om andra trevliga saker? ”Usch, nu har jag träffat mina kompisar så många gånger att jag har glömt vad vi gjorde de enskilda gångerna. Buhu!” Eller va? Nej, jag förstår inte.Nu ska jag åka bort ett tag. Nerpackat:A Game of Thrones – George R. R. MartinGirl Meets Boy – Ali SmithGolem – Gustav MeyrinkMoonlight & Vines – Charles de LintPompeji – Maja LundgrenReal Murders – Charlaine HarrisThe Grass is Singing – Doris LessingVilddjuret vaknar – Mattias Johnson

8 kommentarer

  1. Min sambo läser jättelångsamt och han tycks komma ihåg allt, varje detalj och nyans. Jag läste snabbt förut och kom inte ihåg så mycket efter ett tag. Jag trodde det hade ett samband.Nu läser jag långsamt men kommer ändå inte ihåg efter ett tag. Men som du säger spelar det ju ingen roll. Dessutom är det ju lite kul att kunna läsa om en gammal favorit och ändå bli överraskad.Att sambon kommer ihåg allt beror nog på att han läser några få böcker om och om igen.

  2. Intressant att du talar om att komma ihåg vad man läser. Jag blir litet generad när jag upptäcker att jag glömt meningen i böcker som gjort starka intryck på mig, t.ex JM Coetzees Elizabeth Costello som jag läste bara häromåret. Jag ville förklara idéerna i en av novellerna, och hade glömt vem som argumenterade för vad, och hur hon gjorde det. Men å andra sidan, fastän jag glömt det så VET jag ju att det står något viktigt i frågan i den boken, och jag kan plocka upp den och ta reda på det igen.Ha det så bra med böckerna du tar med! Jag gillar Ali Smith och vill gärna läsa Girl Meets Boy.

  3. Även jag glömmer fort, nästan skrämmande fort. Men nu känner jag mig inte som en stor skurk längre :)

  4. Jag läser ca 4-5 böcker i veckan och glömmer en hel del, blandar ihop böcker och ibland minns jag inte ens att jag läst en viss bok. Har hänt flera gånger att jag börjat läsa en bok och efter 30-40 sidor inser jag att jag känner igen handlingen och kommer på att jag läste boken för ett år sedan… eller en månad sedan :) Men jag har inget emot att läsa om (även om jag sällan tar mej tid att göra det ”med flit” nuförtiden) och jag tycker inte heller att det är någon katastrof att glömma!

  5. Hej! Tack för en bra blogg! Du får gärna ta dig en titt på min, vet inte om du tycker att jag skriver för lite om böcker för att få länka till bokbloggar.nu?!

  6. Men vad klokt du säger! Jag läser oxå fort och ibland snarare konsumerar jag böcker än läser dem, just för att läsupplevelsen är så viktig. Vissa böcker minns jag mer som en känsla än som en berättelse.

  7. Det är väl jättepraktiskt att glömma. Då är det ju spännande att läsa om böckerna, ha ha! ;-)(Själv glömmer jag detaljer men brukar minnas helheten, känslan. Viktigare, tycker jag.)

  8. Det här inlägget har jag läst minst fem, sex gånger och tycker att det är så sant och klokt. Varje gång har jag tänkt kommentera, men det finns liksom inget att tillägga. Men nu när dte snart försvinner till andra sidan så vill jag i alla fall passa på att säga det.Det = klokt och sant inlägg.

Kommentera

© 2020 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑