Läsning pågår

Om några ton böcker

De senaste dagarna har många varit arga över Malmö stadsbiblioteks stora utrensning av böcker. Olika tidningar anger olika anledningar till rensningen, så jag ska inte kommentera just det närmare. Oavsett vad anledningen är så har jag har full förståelse för om folk att tycker att det prioriteras fel. Men många verkar arga över själva grejen att böcker slängs över huvud taget, vilket är ett fenomen som jag tycker är smått absurt. Därför kommer det här inlägget egentligen inte handla om Malmö utan om att rensa/slänga/spara böcker på bibliotek i allmänhet.För det första så tycker jag att det är lite knäppt att böcker ses som så heliga att de inte får slängas. Ok om det handlar om någon ovanlig eller värdefull bok som det finns ett särskilt värde i att bevara, men annars är det en pryl bland andra. Jag älskar också böcker som fysiska objekt, så magkänslan protesterar mot att slänga sådana, men på det tänkande planet tycker jag att det är knäppt att det är så.För det andra, och det här är jävligt viktigt, så är det inte folkbibliotekens uppgift att bevara allt de någonsin har fått in. Bibliotek köper in nytt hela tiden. För att det ska få plats så måste något annat bort. Ett vanligt sätt att välja vilka böcker som ska bort är att kolla vilka som inte har lånats ut på väldigt länge. Detta uppfattar en del som att biblioteken bara kommer behålla storsäljare, vilket jag tycker är en lite konstig slutsats dels med tanke på att det verkligen inte bara är mainstreamläsare som lånar på bibliotek och dels för att de flesta bibliotekarier knappast skulle slänga exempelvis viktiga klassiker bara för att de inte lånas så ofta.Och vad ska de använda för princip annars, om de inte ska gå på vilka böcker som faktiskt används? Ska folkbiblioteken lägga resurser och utrymme på att spara böcker som ingen vill låna? Vad är poängen med det? Det finns andra bibliotek, exempelvis KB, som har som uppgift att bevara hur mycket som helst men jag tycker inte att det är rimligt att kräva att folkbibliotek med begränsade resurser ska samla böcker som folk inte är intresserade av.Man kan sälja eller skänka bort dem istället för slänga dem, tycker några också. Visst, men då ska det administreras också. Ibland säljer bibliotek gallrade böcker eller skänker bort dem. Men för att återvända till Malmö, där det handlade om väldigt stora mängder, vem tar emot fem eller tio eller hur många det nu var ton böcker eller var ställer man sådana mängder böcker åt allmänheten att plocka åt sig? Eller var ska man rada upp fem ton böcker till försäljning – i biblioteket som säkert redan är rätt fullt? – och vem ska sköta försäljningen i så fall? Bibliotekspersonalen har säkert fullt upp med sina vanliga uppgifter.Jag fattar att det spontant känns fel när man läser att flera ton böcker slängs och mals ner. Men det ska ju funka praktiskt också och ”böcker är heliga och får inte slängas”-inställningen funkar inte med den praktiska verkligheten. Inte ”biblioteken borde spara allt”-inställningen heller. Andra bloggar om:

7 kommentarer

 1. Johan

  Läste inte det här förrän efter jag hade skrivit på listan. Jag håller med helt och hållet, förstås. Folkbibliotek finns för att tillhandahålla folk böcker. Rimligtvis böcker folk vill låna. Inte för att agera museum och lagerlokal för oönskad litteratur.//JJ

 2. Vixxtoria

  För min del handlar det om varför man slänger. Om man slänger för att bereda plats för nya böcker, så kan man diskutera _vad_ man slänger.Om man (som i fallet med Malmö) slänger för att bereda plats för en restaurang, så kan man disktuera _att_ man slänger. Och om det sedan visar sig att man slänger för att de böcker man har kvar ska stå med framsidan ut och ta mycket mer plats, och att de hyllor som inte har böcker som står med framsidan plats enligt påbud uppifrån bara ska fyllas till hälften, så kan man diskutera _varför_ och _om_ också.Och även om man inte kan sälja ut eller ge bort 16 ton böcker (som det handlar om hittills), så måste det väl med lite planering gå att göra med en del av detta bestånd? Utgallringen och bortplockandet av streckkoder torde väl ändå behöva göras, så den delen av administrationen är klar (och om man skänker bort i stället för säljer behöver man inte fixa med betalningen heller).

 3. Ingrid

  Malmö stadsbibliotek är ett länsbibliotek. Visserligen ett s k folkbibliotek men dock ett stort sådant- att de små lokala biblioteken ska lagra på sig en massa böcker som inte lånas ut är en omöjlighet- då tycker jag att de större biblioteken måste ta ett visst ansvar för lite mindre efterfrågade volymer. Nu var det dessutom inte fråga om en ”vanlig” gallring- som Vixxtoria här ovan också påpekar. Jag tycker att det verkar saknas både sunt förnuft och kreativitet när det gäller den slutliga adressen till de utgallrade böckerna. Jag tycker inte heller att det är nödvändigt med en restaurang på ett bibliotek och framför allt inte om det ska gå ut över bokbeståndet.

 4. Maria

  Vixxtoria och Ingrid, ja, jag förstår absolut om man tycker att de har prioriterat fel i Malmö. Det är inte det jag vänder mig mot.Men många verkar tycka att slängande av böcker är fel i sig, vilket är vad mitt inlägg handlar om mest. (Eller det var i alla fall meningen att det ska handla om det…) Det är som att varje gång ett bibliotek gallrar och folk får höra om det så utbryter stor upprördhet. Jag såg några diskutera det på Facebook och de funderade på om det delvis var deras eget fel som bibliotekspersonal för att de inte lyckas föra ut vad som ingår i bibliotekets uppgifter. Jag vet inte.

 5. R

  Man ska inte glömma bort att många av de böcker man gallrar faktiskt är smutsiga, trasiga och allmänt ofräscha. Så man kan varken sälja eller skänka bort dem.Och som bibliotekarie vill man gärna låna ut fina, fräscha böcker som är lika trevliga att läsa som en ny bok.Personligen vill jag inte låna en bok som ser ut som att den har blivit läst av tjugo människor före mig, som alla har tvivelaktig personlig hygien.

 6. mats

  Har ni fökljt med i den senaste utvecklingen – frågan rymmer fler dimensioner än några ton hit eller dit…http://lumaol.wordpress.com/2009/08/13/nu-bar-vi-ut-bockerna/

 7. Torbjörn Wester

  Jag håller med till 100 %Att biblioteken gör sig av med böcker är en tråkig nödvändighet.Den bistra sanningen är att böckerna inte ens är möjliga att skänka bort, eftersom ingen vill ha dem.Från det ena till det andra… Jag har lagt till din blogg till min länklista över bokbloggar! Om du vill får du mycket gärna länka till mig :-)http://www.litt.se

Kommentera

© 2024 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑