Tystnad

Läsning pågår

Är ilskan gul?

Se rött. Det svartnar för ögonen. Bli vit (eller röd) i ansiket. Det är väl de vanligaste färgerna som används för att beskriva ilska. Men i Lene Kaaberbøls böcker om Katriona (barn-/ungdomsfantasy) är ilska associerad med gult. I Silverhästen beskrivs det som att barnet Kat har ett fult gult odjur inuti sig när hon blir riktigt arg. I de senare böckerna, då hon är lite äldre och har lyckats kontrollera sitt temperament lite bättre, dyker ändå den gula känslan upp ibland. Jag tyckte att bilden av det fula gula passade väldigt bra.Och jag hajade till när den gula ilskan också dök upp i Catherynne M. Valentes Palimpsest som jag läser nu, fast i en något ljusare nyans än den jag tänkte mig när jag läste Katriona-böckerna.

”Do you think a ghost should be angry?” she asked, her wet mouth sopping her words. ”I can try, if you think I ought to be. I think I remember ’angry’ – it was yellow, wasn’t it? Like custard.”

2 kommentarer

  1. Intressant hur färger kan ha olika betydelser. Har inte den gula nyansen varit populär i flera filmer de senaste åren? Typ Ondskan och liknande?

  2. Hm, det har jag inte tänkt på.

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑