Tystnad

Läsning pågår

Att läsa eller inte läsa poesi (och att skriva)

Ord och inga visor-Jessica skrev lite om poesi för ett tag sedan: ”Och vissa tycker att det är så jobbigt att förstå poesi. Vem har sagt att man måste förstå?” Det fick mig att minnas en litterär gestaltning-lektion på gymnasiet då vi i klassen dissade någon känd poets dikt för att ”man fattar ju inte vad den handlar om.” Numera håller jag i alla fall med om att man inte behöver förstå en dikt för att uppskatta den. Det är ju språket som är grejen. Bilderna, rytmen, flödet.Jag läser tyvärr väldigt lite poesi. Jag vet inte riktigt varför, det finns ju en del jag tycker om. Kanske borde jag göra som Jessica och lova mig själv att läsa en diktsamling i månaden, det tar inte mycket tid. Det skulle nog vara bra för mitt eget skrivande också, som på den skönlitterära fronten har varit helt jävla dött hela det här året. Jag brukar ofta bli inspirerad att skriva själv när jag läser poesi. Ge mig gärna tips!Och på tal om mitt skrivande så har jag uppdaterat Bläck för första gången på evigheter – lagt till en del dikter och noveller från 2007/2008 som inte har funnits upplagda där tidigare utan bara på Catahya, samt listan med noveller som bara finns publicerade i tryckt form. Titta in om ni är nyfikna. Pinsamhetsvarning kan utfärdas för diktarkivet, men jag tycker ändå att det är en kul grej att ha det sådär, alla dikter sedan jag var typ 13 samlade.

9 kommentarer

  1. Oj.Det har jag inte tänkt på.Vilken befrielse!

  2. jag läser inte så mycket poesi heller, mest för att jag behöver diskutera och analysera dikterna tillsammans med andra för att känna att det ”händer något” i mig själv. MEN jag har ett bra tips: ”Sånger om kärlek” av Eeva Kilpi är en av mina all time favoritböcker!

  3. Jag håller absolut med, visst kan det vara så att man kan få ut mycket mer av läsningen om man förstår innebörden och diskuterar den med andra, men å andra sidan är ju många dikter så dubbelbottnade att det inte finns en ”rätt” tolkning. Dikter kan vara vackra och givande att läsa även utan att man förstår dem eller lägger in någon tolkning i dem.Själv älskar jag Dan Anderssons dikter, jag kan läsa hans samlade verk hur många gånger som helst. Jag tycker också om många modernistiska diktare, ofta kan man läsa dem bara för att de är uttrycksfulla, utan att tolka dem. Erik Lindegren, Vilhelm Ekelund och Edith Södergran gillar jag mest.Man kan också hitta väldigt många okända guldkorn på http://www.sockerdricka.nu/

  4. Åh, vad härligt att du blev inspirerad av mitt inlägg. Jag tycker vi sprider ordet över bloggosfären och alla läser en diktsamling i månaden – ja, nu ska jag göra en utmaning av det i min blogg, så sprid ut det vet jag! Vi dissar det där med att vara svår och pretto och försöka förstå, och hyllar att bara läsa som man äter choklad. Börja med Lukas Moodysson, han bara öser. Speciellt i just ”vad gör jag här”.

  5. Nu är uppmaningen utlagd i bloggen!

  6. Nu vet jag ju inte din poesismak, men här är några namn jag inte skulle vilja gå miste om:Marie NorinAase BergLeif HolmstrandAnn JäderlundKristian LundbergHanna NordenhökIngela StrandbergGunnar BjörlingIda BörjelViktor JohanssonKatarina KieriLi LiMarie LundquistPeder Alexis OlssonEva StrömDet finns förstås många fler också :) De mest uppenbara, typ Öijer, Tranströmer, Aspenström och Håkansson, hoppade jag över…

  7. Snowflake: kul att du känner så. :)Och tack för tipsen, alla. :)

  8. Många goda namn har redan nämnts, men jag lägger till några. Wislawa Szymborska, Philip Larkin, William Carlos Williams, Emily Dickinson, Federico García Lorca samt Mai Cheng (som just släppts på svenska). Hoppas det kan vara något!

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑