Läsning pågår

Vad jag läste för x antal år sedan

Jag tar Martinas variant av Boktipsets utmaning.För 25 år sedan läste jag inget alls, för det var fortfarande en vecka kvar tills jag skulle ploppa ut i världen.För 20 år sedan vet jag inte riktigt vad jag läste. Inte kommer jag ihåg sådant. Jag vet inte ens hur gammal jag var när jag lärde mig att läsa. Jag borde fråga mina föräldrar, de vet väl ungefär. Jag har suddiga minnen av att sitta med mamma vid köksbordet (tror jag) och läsa på lappar som hade ett ord på varje. Jag minns en bok om en gul skolbuss som körde i diket. Jag minns Tove Janssons Hur gick det sen?För 15 år sedan hade jag precis börjat i fyran. Det är från mellanstadiet som jag börjar ha tydliga minnen av vad jag läste. Kulla-Gulla. Rödryggade Wahlströms-böcker om Kitty, Tvillingarna, Phantom Valley och något skumt hus där det spökade. Jag bekantade mig med Ursula K LeGuin och Susan Cooper för första gången. Läste Pestens tid av Stephen King och det tog en jävla tid. Jag rotade bland pappas Det bästa-böcker och valde i stort sett bara dem som handlade om farliga djur. Hajen, Den vita puman och någon om en jättebläckfisk. Faktaböcker om djur läste jag säkert också och jag gillade en del sagor, i synnerhet en tjock Grimm-samling som jag hade och några bibblan-böcker som hette Den rubinröda sagoboken: sagor från hela världen och liknande.För 10 år sedan var jag 14 och till favoritböckerna hörde antagligen Panterns tid av Zoe Daniels och Vampyrens kärlek av L.J. Smith. Och så självklart John Marsdens Imorgon när kriget kom-böcker. Det var kärlek. Första boken är nog en av dem som jag har läst flest gånger i mitt liv. Ungefär vid den här tiden ramlade jag över Farornas väg av Robert Jordan och började läsa högvis med fantasy. Annars kommer jag inte ihåg så mycket specifikt, jag skulle nog behöva rota på vinden för den här utmaningen egentligen. Det var antagligen en himla blandning från Sweet Valley High (Tvillingarna, fast äldre) via Dracula till Jane Austen.För 5 år sedan var jag 19 och enligt statistiken (som jag började med 2001) så läste jag 107 böcker det året, vilket är det högsta antal jag har kommit upp i. Ungefär en fjärdedel av böckerna var fantasy och mest lästa författare det året var Inger Edelfeldt, Raymond E Feist och Kristoffer Leandoer med fyra var och Catherine Fisher, Robert Jordan, Meredith Ann Pierce och Philip Pullman med tre var. Eftersom jag hade börjat plugga kvinnohistoria på Södertörn finns det också mycket sådan litteratur i läst-listan. Mot slutet av året kan man se en massa böcker om häxprocesserna, för dem skrev jag uppsats om.Det var väl det. Jag tror att den största skillnaden mellan nu och för exempelvis 10 år sedan (förutom att smak och svårighetsgrad har utvecklats, hehe) är att då läste jag om böcker väldigt mycket. Det gör jag inte längre. Omläsningar hör till ovanligheterna för mig numera. Det finns ju så mycket jag inte har läst. Och dessutom har jag mer pengar att köpa böcker för nu, moahaha.

2 kommentarer

  1. Vixxtoria

    Åh, jag önskar att jag hade fått läsa Marsden-böckerna när jag var 14, men då var de inte ens skrivna. Jag föreställer mig att mitt liv skulle ha tagit en liten annan riktning då.Det där med omläsning är förresten intressant. På ett sätt känner jag som du, att det finns så mycket oläst, att det är dumt att ägna sig åt omläsning, men sedan läser man plötsligt något, som får en att tänka på någon tidigare bok. Och när det har hänt några gånger, och man blivit lite äldre, så finns det ett behov att läsa sådan som man läst för länge sen. Och om det var något bra så ser man det med andra ögon. Det är inte så dumt som det verkar, för på många sätt är det som att man läser en helt ny bok.Och nu känner jag mig som en gammal tant :-DKul att läsa din läshistoria!

  2. Fiktionista

    Vad kul att läsa dina svar. Alltid intressant att se tillbaka för då inser man verkligen hur man har förändrat sin smak… Jag var också helt fast i de rödryggade ungdomsböckerna när jag gick på mellanstadiet. Ska jag vara helt ärlig så tjuvläste jag dem faktiskt på högstadiet också!

Kommentera

© 2023 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑