Läsning pågår

Skräcktips

Inför Halloween skrivs det om skräck lite här och där. Dagens UNT har en artikel om Dracula, hos Bokfreak tipsar ett gäng författare om skräcklitteratur och Högsbo och Hisingens biblioteks blogg har hela veckan intervjuat författare och serietecknare om litteratur, film och annat med skräcktema.

Själv tänker jag tipsa om några nya svenska skräckförfattare. Det har ibland talats om en svensk skräckvåg de senaste åren, men när det gäller hur uppmärksamheten fördelas kan man nästan tro att John Ajvide Lindqvist utgör hela vågen själv. Inget emot honom, jag tycker att han är hur bra som helst, men nu vill jag uppmärksamma några andra.

CJ Håkansson. Hans Fjärilen från Tibet kom 2007 och är en ursinnig, splatteräcklig och mycket mycket bra roman om när helvetet släpps lös i Sverige. Han har också skrivit flera noveller i tidskriften Eskapix.

Amanda Hellberg. I den ”svenska skräckvågen” brukar mest män nämnas (John Ajvide Lindqvist, Andreas Roman, Andreas Marklund…), men Amanda Hellbergs stämningsfulla och obehagliga debutroman Styggelsen är också värd att läsa. Den handlar om en flicka som utnyttjas för sina övernaturliga krafter och sedan dröjer kvar och spökar i vår tid.

Lars Krantz. Jag läser inte så mycket serieromaner som jag skulle önska (jag har helt enkelt dålig koll) men för några månader sedan läste jag Lars Krantz Dödvatten, en snyggt tecknad berättelse om en mans färd in i vansinne, och blev faktiskt lite skrämd. Skräck i textform gör mig sällan titta-bakom-dörren-rädd länge, men bilder kan tydligen fortfarande vara läskiga.

1 kommentar

  1. Olov Livendahl

    Oj, det var tre intressanta tips! Tack från en som har dålig koll på skräck!

Kommentera

© 2021 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑