Läsning pågår

Boksniffare och andra varelser, eller ge mig en läsplatta

Som intresserad av bokens framtid slänger jag mig gärna över artiklar och blogginlägg om e-böcker, läsplattor och liknande. Men något av det som har slagit mig mest är hur det talas och skrivs om pappersböcker. Att när folk på ett personligt plan protesterar mot e-böcker så handlar det vanligtvis inte om praktiska eller tekniska problem som kan komma ivägen, utan det handlar om ett väldigt känslomässig hyllning till pappersboken som fysiskt objekt och hur olika fysiska faktorer är väldigt tätt förknippade med läsupplevelsen.

Rubriken på ett blogginlägg hos ViLäser, Titta, hålla, dofta – och läsa, säger rätt mycket om hur den här argumentationen brukar se ut. Först hyllas pappersbokens fysiska företräden. Sedan kanske man snackar om läsningen. En del tar i så mycket att de verkar tycka att pappersböckerna som fysiska objekt är viktigare än vad som står i dem, och det är här jag tycker att det blir lite konstigt. Det är väl ändå innehållet som från början är orsaken till att vi förknippar så mycket trevligt med pappersböcker? Hur många personer börjar älska pappersböckerna som fysiska objekt – formen, känslan, lukten – utan att först börja älska deras innehåll?

Alltså. Jag tycker också hemskt mycket om pappersböcker som fysiska objekt. Gillar att titta på dem, bläddra i dem, sortera dem, inreda med dem och ha dem omkring mig. Gillar att stiga in i ett rum med massor av böcker. Men allt det här är fluff runt omkring det som spelar mest roll och det som spelar mest roll är innehållet. Texten är huvudsaken. Så länge den går lätt att läsa på ett bekvämt sätt så är allt annat med textens fysiska form faktiskt irrelevant just när jag läser.

Inte bryr jag mig om hur trevligt papperet luktar när jag är uppslukad av en bra historia och inte tänker jag på hur pärmen känns att hålla i när jag vandrar bland vackra ord. Sådant kan jag bry mig om innan läsningen eller efter läsningen. Inte under tiden. Och eftersom själva läsandet är viktigare för mig än boksamlande, boksniffande och boktafsande så skriker jag inte av skräck vid tanken på att ibland läsa på en läsplatta istället för i en pappersbok. Jag tror också att mycket av motståndet (även mitt eget, det finns också där i bakgrunden) handlar om något så enkelt som vana och för min egen del tror jag inte att jag skulle ha svårt att vänja mig vid att läsa på en läsplatta så länge den är bekväm att använda.

Innehållet är det viktigaste. Pappersboken är en behållare. I nuläget är den på många sätt överlägsen som behållare för längre texter (datorskärmar är för obekväma, läsplattor är för nya osv.), men när exempelvis läsplattorna har utvecklats mer och blivit av med diverse barnsjukdomar så kan de säkert konkurrera. En del läser gärna e-böcker på en laptop modell mindre eller i mobiltelefonen. Själv är jag inte så lockad av de alternativen men jag är väldigt nyfiken på att prova en läsplatta, även om de än så länge är för dyra och inte har kommit tillräckligt långt i utvecklingen för att jag ska vilja lägga pengar på en nu.

Jag ska väl tillägga att jag inte tror att det handlar om antingen eller. Jag blir ganska irriterad när det framställs som att framtiden tillhör antingen bara pappersboken eller bara e-boken. Jag tror att de kommer finnas sida vid sida länge. Även om e-bokens etablering går långsammare än det förutspåddes för några år sedan, så kommer den. Samtidigt är pappersboken så etablerad och omtyckt att den verkligen inte kommer försvinna helt plötsligt bara för att det blir vanligt med e-böcker. Kanske kommer de till viss del ha olika användningsområden. En läsplatta laddad med massor av romaner till semestern och en bokhylla med de böcker man vill ha i pappersform för att man gillar dem mycket eller för att de har någon särskild formgivning, exempelvis. Det ska bli spännande att se hur det går.

11 kommentarer

 1. Johan Anglemark

  Inte varken eller
  Jag älskar boken som fysisk artefakt, men det är som du säger inget av gud givet utan en association som jag har utvecklat under uppväxten, naturligtvis eftersom jag kommit att associera den här pappersbunten mellan pärmar med den fantastiska läsupplevelsen.

  Jag kommer aldrig att göra mig av med mina böcker, för de representerar mer än bara text att läsa, men jag ser liksom du fram emot att få en bra läsplatta (utan DRM och annat tjafs).
  12 nov 2009 kl 15:34

 2. E LL

  Älskar böcker
  Håller med er båda: man kan älska böcker men ändå ta till sig den nya tekniken, det nya sättet att kunna ha med sig en massa böcker i en enda bok! Och att kunna ladda in en ny som man blir nyfiken på, snabbt som attan. Låter en närstående testa Kindle från Amazon och det ska bli spännande att höra hans utvärdering.
  12 nov 2009 kl 16:19

 3. Vixxtoria

  Det fysiskt påtagliga
  Att välja pappersböcker handlar väl till viss del om nostalgi, och att välja det man är van vid.

  Jag tänker också på det trevliga att sitta där mitt bland mina konkreta böcker, och minnas vad vi har varit med om tillsammans. Jag hör ju till kategorin som gillar hundöron och fläckar i böckerna.

  Å andra sidan håller jag med dig om att det är orden man vill åt. Jag hoppas på en trevlig samexistens i framtiden.

  Och nu gör jag alltså ett försök att kommentera här, vi får se om jag blir godkänd utan att uppge fullständigt namn

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/
  12 nov 2009 kl 16:37

 4. admin

  Vill också ha
  Jag vill också ha en läsplatta, så småningom när barnsjukdomarna är avklarade. Jag tänker mig den som ett komplement, bra att ta med på resor och så, alltså som en praktisk pryl Men det kommer att bli dyrt, för jag vet att när jag läst en bok jag tycker om på platta, så kommer jag att måsta köpa den sen för att ha i bokhyllan.
  Så är det bara.

  http://snowflakesinrain.wordpress.com
  12 nov 2009 kl 17:07

 5. Olivia Netshagen

  Håller med
  Jag håller med helt och hållet, det är ju innehållet som räknas! Jag läser gärna böcker på min Eee PC, ibland föredrar jag det till och med, särskilt när det gäller kurslitteratur. Jag har länge stört mig på det där vördnadsfulla pappersboksälskandet, som blogginlägget du länkade till står för.

  http://subjektivaolivia.blogspot.com
  12 nov 2009 kl 18:22

 6. Lyrans Noblesser

  Ambivalent
  Jag älskar böckerna främst för dess innehåll. Men jag gillar också saken bok. De är fina tycker jag. Men jag kommer så klart att skaffa en platta i framtiden och både läsa bok, platta och lyssna på ljudböcker.
  12 nov 2009 kl 19:51

 7. A-lo Löf

  Vill ha båda
  Klart jag vill ha en läsplatta när alla upphovsrätts- och formatfrågor är lösta. Men den kommer vara ett komplement. Är inte nostalgisk på det sättet att jag måste behålla alla mina böcker,men även om innehållet visserligen är det viktigaste så väljer jag hälften av dem på grund av omslaget :-) Och jag gillar känslan av att gå i bokhandlar och bibliotek och bläddra, känna och välja ut.

  http://www.thebookpond.se
  12 nov 2009 kl 21:43

 8. Holly Hock

  Inte bara innehållet
  Jag har inte provat någon läsplatta, men är definitivt inte motståndare (även om jag också älskar bokhyllor). Det jag vill säga är att jag tycker att lite mer än innehållet är viktigt. Flera gånger har jag fått min läsning förstörd av usel layout. Ni vet de där pocketböckerna men inga marginaler och minitext, näst intill omöjligt att läsa. Men det handlar ju egentligen inte om bok vs läsplatta, båda blir lika omöjliga om inte texten presenteras i ett läsbart skick. Sen tycker jag inte det gör någonting om boken ser inbjudande ut när den ligger och väntar på sängbordet. /Therese
  12 nov 2009 kl 23:08

 9. Maria

  Diverse
  Kul att läsa era kommentarer. Jag var lite orolig för att trampa på någon ”jag vill inte läsa e-böcker för de luktar inte papper”-människa. ;) Fast de kanske inte är så vanliga som vissa uttalanden har fått mig att tro.

  Holly Hock: Jovisst. :) Jag skrev det också, att den fysiska faktor som spelar roll för mig när jag läser är att det ska vara bekvämt. Jag har precis som du störts av dåligt layoutade böcker, konstiga typsnitt och lite allt möjligt. Men som su skriver så handlar det ju inte om papper vs. e.

  A-lo: Jag håller om att det är roligt att gå omkring i en butik eller ett bibliotek och plocka och bläddra. Det är roligare än att köpa böcker online, men det gör jag ändå för att det är billigare.
  12 nov 2009 kl 23:50

 10. Arina Pingol

  Osäker
  Jag kan förstå båda sidorna av den här diskussionen. Själv är jag förtjust i pappersböcker av flera skäl. Dels har jag svårt att läsa på skärm dels älskar jag känslan av den fysiska boken.

  Det där med att läsa på skärm är förstås svårt att uttala sig om innan man har testat en läsplatta som ju är utformad för att läsas på.

  Men jag vill äga böckerna för att kunna komma tillbaka till dem och läsa om dem. Än så länge vet jag för lite om hur det fungerar med e-böcker men är rädd att jag inte skulle kunna spara dem på samma sätt som med fysiska böcker. Det är väl i stort sett bara brand som skulle kunna förstöra dem och jag tror ärligt talat inte en läsplatta skulle överleva en sådan heller.

  Läsplattor kan gå sönder och vad händer då med mina lagrade böcker? Får jag ladda ned dem igen? Det kan jag göra om jag köpt datorspel via Steam men ändå föredrar jag att köpa från ställen där jag kan bränna spelet till en skiva och spara det.

  Jag vill helt enkelt inte vara beroende av något företag för att få läsa de böcker eller spela de spel jag redan har köpt.
  13 nov 2009 kl 16:19

 11. Magnus Andrén

  Tryckta böcker är också en teknik
  Bra inlägg. Luktargumentet levereras dessutom ofta triumfatoriskt, som ett känslomässigt ess i rockärmen som inga fakta biter på. Och de som säger det verkar alltid tro att de kommer med något nytt, men särskilt originellt är det faktiskt inte. Dessutom: Tryckkonsten är också en teknik, som en gång i tiden var ny.

  Själv är jag också förtjust i mina böckers lukt och utseende, och föredrar att läsa på papper. Har dock märkt att jag börjar se lite annorlunda på böcker. Allt är inte lika mycket värt för att det är tryckt på papper som klämts in mellan två pärmar. Jag tror att det jag i dag köper i pocket skulle funka lika bra i e-boksläsare, medan mina mer ”heliga” böcker, typ Jan Stolpes nya Platonöversättningar, nog är ohotade i bokhyllan under överskådlig framtid.

  En sak till: För oss som fyller marginalerna med klotter lämnar e-boksläsarna fortfarande en del att önska. Å andra sidan tilltalas jag av tanken att kunna söka i böcker och anteckningar.
  21 nov 2009 kl 12:08

Kommentera

© 2022 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑