Tystnad

Läsning pågår

Fotoprojektet Where I Write och att skriva med penna

Via Skriva-listan fick jag tips om fotoprojektet Where I Write där några sf- och fantasyförfattare har fotograferats i sina skrivmiljöer. Det är fina bilder, särskilt den med Joe Haldeman som skriver med penna och papper i ljuslågors sken.

Det ser jättemysigt ut, samtidigt som jag tänker att det skulle jag själv inte kunna göra i längden. När jag skriver noveller (eller brukade skriva noveller, ska jag väl säga med tanke på ordtorkan detta år) och har svårt att komma igång så brukar jag börja med att skriva på papper och sedan övergå till datorn när det har lossnat. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det, men det är som att vägen mellan tankarna och orden blir kortare, eller har färre hinder, när jag skriver med penna. En obruten linje från hjärnan genom armen ner på pappret. Det är väl en illusion egentligen, någon form av romantisering av penna och papper i ett datorsamhälle. Men jag bryr mig inte om varför det funkar, bara att det gör det.

Och som sagt vill jag inte skriva på papper hur länge som helst. När den tröga starten är över kan pennans långsamhet bli frustrerande och jag byter den mot tangentbordets smatter. Det går snabbare, det är enkelt att redigera och man kan skriva mycket längre utan att bli trött i handen. Men lika mysigt är det inte.

(Tillägg: jag upptäckte just mängden dockhuvuden på bilden av Ellen Datlow. Läskigt!)

1 kommentar

 1. Olov livendahl

  25 juni 2011 at 16:41

  Tack för länken!
  Mycket fina bilder,tack för länken! Oj, vad Frederick Pohl ser gammal ut! Men så är han väl den sista kvarvarande av de s k guldåldersförfattarna? Delany förkroppsligar Nya Vågen och han ser ju inte heller direkt purung ut.

  LeGrows skyltdocka tyckte jag var lite skrämmande.
  10 nov 2009 kl 5:52

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑