Tystnad

Läsning pågår

Vinterböcker

Eftersom det är första advent idag tänkte jag först leta i bokhyllan efter juliga böcker, men fick snabbt inse att det är ont om sådana. Istället plockade jag fram böcker vars omslag eller titel har något med vintern att göra. Det här är vad jag hittade. Nästan allt är fantasy. Hm.

A Game of Thrones är första delen av George R. R. Martins A Song of Ice and Fire som utspelar sig en värld där årstiderna är extremt långa och vintern är på väg.

De två Paksenarrion-böckerna av Elizabeth Moon, som handlar om en kvinna som rymmer hemifrån och blir legosoldat, har snö på omslagen men vintern spelar vad jag minns ingen särskild roll i böckerna.

Mardrömmar i midvintertid och andra morbiditeter är en antologi med skräcknoveller från det lilla förlaget Schakt. Förlaget verkar vara försvunnet och boken trycktes i liten upplaga och går knappast att få tag i, men åtminstone en av novellerna kan man läsa på nätet. ”Endast jag är vaken” av Johan Theorin finns hos fantasysidan Catahya.

Ondvinter är ny svensk fantasy och bra sådan. Där har vintern absolut något att göra med handlingen.

Vinter & hav är en novellantologi från nämnda Catahya och vinter var ett av temana som novellerna skrevs utifrån. Det är väldigt varierande kvalitet på novellerna, men några av dem tycker jag mycket om.

Vintersaga av Mark Helprin har jag inte läst, men titeln lät ju lämplig för årstiden.

Vargen & kättaren av Andreas Roman har jag inte heller läst men omslaget har snö så det räcker. Roman är väl idag mest känd för skräckiga saker som Mörkrädd och nyutkomna Någon i din säng, men tidigare har han skrivit en del fantasyromaner i rollspelsvärldar och det här är en av dem.

Vad har ni för vintriga böcker i er bokhylla?

2 kommentarer

  1. Jenny B Kulturdelen

    30 november 2009 at 22:30

    Jag läste Vintersaga som tolvåring, tror jag, och den levde kvar i mina tankar i flera år. Fjorton år senare letade jag upp den igen, svepte in mig i en filt och satt på min februarikalla balkong i Stuttgart (för att efterlikna några scener ur boken) och läste om den. Jag kunde se en del fördomar jag inte märkt som barn, men det var ändå en fantasifull saga som jag tänker tillbaka på ibland.

  2. Andrea Grave-Müller

    6 december 2009 at 16:24

    Jag har säkert fler vintriga böcker (om inte annat, omkring hälften av de du nämner) men en som poppar upp är förstås Ursula Le Guins ”Left Hand of Darkness” som utspelar sig på en sorts istidsplanet.

Kommentera

© 2020 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑