Läsning pågår

Könsfördelning i läsningen

För något år sedan när någon annan bokblogg, jag minns inte vilken, frågade efter könsfördelningen i andras bokhyllor räknade jag och kom fram till att jag hade ungefär hälften/hälften med kvinnliga och manliga författare. Men när jag tittar på vad jag har läst det här året så speglas det inte där.* Särskilt sedan vårterminen tog slut (då jag bland annat läste en science fiction-kurs som innehöll övervägande manliga författare) har jag en väldigt stor del av böckerna jag har läst varit skrivna av kvinnor. Kanske borde ha en mansmånad för att kompensera, haha. Jag vet inte hur det har varit tidigare år, men det ska jag kolla upp när jag kommer hem. Skulle vara intressant att se. Eller själva siffrorna är väl inte så intressanta, men däremot kan anledningen till dem vara det.

(* Fast vad jag har i bokhyllan brukar inte ha så mycket att göra med vad jag läser. Jag är rätt dålig på att läsa böcker jag har köpt. Det blir mycket biblioteksböcker och en del recensionsböcker. Kanske ett lämpligt litterärt nyårslöfte skulle vara att läsa böcker jag har köpt.)

3 kommentarer

 1. Linda Odén

  Sanning eller myt?
  Jag gjorde just en sammaställning av det jag läst i år och det är nästan 2/3 kvinnor. Skulle vara kul att kika in i en ”manlig” årssammanställning då min fördom säger att män läser färre kvinnliga författare än kvinnor läser manliga, men det kanske är en myt?!
  27 dec 2009 kl 13:28

 2. Daniel Albertsson

  Halv myt?
  De åren jag fört lista över lästa böcker:

  Kvinnor Män
  2007: 33 41
  2008: 15 61
  2009: 21 30

  Alltså, 45 % kvinnliga författare 2007. 20 % 2008. 41 % 2009. Bortsett från förra året känns det som att fördelningen är ganska jämn.

  Det här är något jag aldrig tänkt på (förrän Maria tog upp det en helg…). Vad som däremot har slagit mig är att det är en kvinnlig majoritet bland mina favoritförfattare. Det här är främst på grund av språket – av allt jag har läst har det ”kvinnliga” språket varit vackrast. Patricia A. McKillip, Catherynne M. Valente, Hope Mirrlees, Jeanette Winterson, Ali Smith.

  Det här intressant. Men jag orkar inte gräva mer i det just nu. ;)
  28 dec 2009 kl 1:21

 3. Maria

  Svar
  Linda, den fördomen har jag också. Undrar hur bra den stämmer egentligen…

  Daniel, du ska alltid vara udda. ;)
  28 dec 2009 kl 18:01

Kommentera

© 2022 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑