Tystnad

Läsning pågår

Bokbyten

En del bokbloggare har förut skrivit och visat bilder på spontana bokbytesplatser som har uppstått i deras närhet och jag suckat lite avundsjukt.

I Engelska parken där jag håller hus ibland (fast nu blir det inte några lektioner på länge, utan bara uppsatsskrivande) finns det en stackars bokbyteslåda. Åtminstone har jag för mig att det förut satt en lapp på den där det stod något om bokbyte. Nu är lappen borta och det ligger bara några tråkiga publikationer som antagligen ingen vill ha på botten. Jag blev glad första gången jag såg den, men vad jag har sett har det inte blivit någon fart på bokbytandet. (Eller så är jag inte där tillräckligt ofta för att märka om något händer.) Jag funderar i alla fall på att dumpa några böcker där, sådana som jag själv inte vill ha kvar men som inte är så dåliga eller konstiga att de är helt ointressanta för alla andra också.

Ett annat bokbytarställe jag har stött på är Sverok Stockholms kansli där det finns en bokhylla där man kan lämna och ta böcker. Eftersom det är Sverok (Sveriges roll- och konfliktspelsförbund) så är det mycket fantasy och annat nördigt i den hyllan. Jag får erkänna att senast jag var där med Catahyastyrelsen tog jag en bok utan att lämna en själv. Fy på mig, men jag får väl åtgärda det någon annan gång.

För några dagar sedan ramlade jag förresten över en Facebook-grupp som heter Bokbyte Uppsala vars syfte är att organisera träffar där man byter böcker med varandra. Det ska bli kul att se om det blir något snart. På Facebook finns också information om Stora bokbytardagen som i år infaller på Världsbokdagen, den 23 april.

Och bloggen En full bokhylla är en rikedom har nu startat Pocketkedjan som går ut på att bokbloggare ska ska skicka pocketböcker till varandra och blogga om böckerna man får.

4 kommentarer

 1. Erika Rönngård

  25 juni 2011 at 17:37

  bokbyten över längre tid
  Fast bokbyteshyllor måste ju tillåta att man tar en bok vid ett tillfälle och lämnar en annan bok vid ett senare tillfälle. På samma sätt måste man också kunna lämna en bok utan att omedelbart plocka med sig en ny, om det ska vara någon verklig nytta med bokbytena. För ärligt, hur många av oss byter böcker för att vi verkligen inte HAR något att läsa?

  Vårt lokala bibliotek har inrättat en bokbytespunkt. Jättebra, tycker jag, och det verkar fungera också. Klart att det alltid samlas en del märkligheter, men blandningen är ganska bred, och böckerna verkar röra på sig.

  (Btw har mina senaste kommentarer försvunnit, beror det på att jag inte har uppgett efternamn? Lever fortfarande på hoppet om att kommentarsfunktionen på UNT-bloggarna ska börja fungera som bloggkommentarer, och inte som en insändarsida…)
  20 jan 2010 kl 9:20

 2. Daniel Albertsson

  25 juni 2011 at 17:37

  Bookmooch
  Bokbyten ska ske genom http://bookmooch.com/

  Jag har knappt ansträngt mig, och redan fått hem en massa kul som jag inte hunnit läsa. Det kostar såklart lite mer än att bara gå till en bokhylla/låda på godtycklig plats, men man kan å andra sidan önska precis vilka böcker man vill ha.
  20 jan 2010 kl 15:31

 3. Magnus Andrén

  25 juni 2011 at 17:37

  Kreativ bloggare
  Tack för din fabba blogg, Maria. Alltid roliga infallsvinklar samt välskrivet. Du har nu utsetts till en kreativ bloggare – av mig:

  http://bokoffer.se/2010/01/20/utmarkelse-kreativ-bloggare/
  20 jan 2010 kl 15:46

 4. Maria

  25 juni 2011 at 17:38

  Svar
  Ursäkta mina sega svar.

  Erika: jag har inte sett några andra kommentarer från dig nyligen, så jag antar att de har tagits bort. Jag hoppas också…

  Daniel: Ja, det är säkert bästa sättet att få vad man vill ha. Men det finns en viss charm i att rota i lådor med mestadels dåliga böcker och hitta oväntade fynd. :)

  Bokoffer: tack så mycket! :) Då ska jag klura ut vem jag ska ge dem till.
  26 jan 2010 kl 12:27

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑