Läsning pågår

Genuslitteraturtips till nörden (och andra)

Jag brukar inte läsa studentkårens tidning Ergo särskilt noga, men igår när jag bläddrade i senaste numret fastnade blicken på en text om Normality/Normativity som är den senaste publikationen från Centrum för genusvetenskap här i Uppsala. Normality/Normativity är tydligen en antologi där forskare från olika områden – allt från idéhistoria till idrottsvetenskap – skriver om normalitet och normativitet med fokus på kropp, genus och hälsa. Ergo skriver att boken tar upp så skilda ämnen som ”kroppsideal i science fiction-serien Battlestar Galactica, lesbiskhet i samtida nordisk skönlitteratur, diagnosen hysteri i slutet av artonhundratalet och rasblandning hos filosofen Kant.” Det verkar vara en väldigt intressant bok även utan science fiction-inslaget, men när jag såg att det har skrivits om Battlestar Galactica i en genusantologi dog jag av nördglädje. Detta måste införskaffas.

1 kommentar

  1. snowflake

    Ja!
    Vältränat, muskulöst, och utan hår under armarna trots att de lider av vattenbrist på skeppet. Men att få läsa om det!
    26 jan 2010 kl 11:02

Kommentera

© 2024 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑