Så var det dags för den årliga statistiken, som antagligen är roligast för en själv och tråkig för andra. Personligt rekord i antal lästa böcker, men jag har läst ovanligt mycket serier och barn- och ungdomsböcker sedan i somras så det betyder inte nödvändigtvis att jag har läst mer än tidigare år.

Antal böcker: 117

Författare: 90 (55 kvinnor, 35 män)

Mest lästa författare: Tony DiTerlizzi & Holly Black (5)
Charlaine Harris (5)
Lene Kaaberbøl (4)
Åsa Grennvall (3)

Fantastik: 62

Novellsamlingar/-antologier: 10

Seriealbum/grafiska romaner: 15

Facklitteratur (ej kurs): 6

På engelska: 24

Om jag tittar på 2009-listan så är årets första halva en sorglig syn. Nästan all skönlitteratur jag läste hörde till littvet-kurserna jag tog då (populärlitteratur och science fiction). Kurserna var roliga, men jag hade tydligen inte särskilt mycket läslust/vilja/tid utanför dem. Mest minnesvärd av de böckerna är nog Joanna Russ feministiska science fiction-klassiker The Female Man. Den rekommenderar jag särskilt till feminister som inte gillar sf, haha.

Årets förälskelser: Ali Smith och Catherynne M. Valente.

Andra nya bekantskaper jag gärna läser mer av: Johanna Holmström, Amanda Hellberg, Peter V. Brett, Viktor Johansson, Naja Marie Aidt, Peter Bergting, Lina Neidestam, Flannery O’Connor.

Högvis med asbra ungdomsböcker har jag läst också:
Människoätande människor i Märsta – Aase Berg
Månskensvargen – Elvira Birgitta Holm
Ondvinter – Anders Björkelid
Hungerspelen – Suzanne Collins
Vilddjuret vaknar – Mattias Johnsson
Arra – Maria Turtschaninoff