Tystnad

Läsning pågår

Ny blogg om skrivande + lite skrivångest

Anna Ehn och Lena Köster som är kulturskribenter här på UNT och dessutom författare har startat en blogg som ska handla om skrivande, både skönlitterärt och journalistiskt sådant. En till blogg för mig att följa.

Samtidigt som jag tycker att det är kul att läsa om andras funderingar kring skrivande gör det mig lite ledsen. För att de gör vad jag inte gör, nämligen skriver skönlitterärt. I min bild av mig själv gör jag det också, men det är egentligen inte sant längre. Jag bloggar och skriver recensioner och diverse annat plock men jag skrev inga noveller alls förra året. Inte ens en liten dikt. Det har bara dött och det känns skit. Allra mest skit är att viljan verkar ha försvunnit.

Jag kan inte påstå att jag skrev jättemycket förut heller, men åtminstone var det något jag ofta tänkte på och jag hade nästan alltid ett lager av berättelser som satt i bakhuvudet och väntade på de tillfällen då jag tog mig tid att skriva ner dem. Även när jag inte skrev aktivt så hände det i alla fall saker där på lagret. Nu känns det tomt och dammigt. Gamla idéer lockar inte särskilt mycket och få nya letar sig dit. Att tänka på dessa halvfärdiga idéer brukade få mig att känna entusiasm och se fram emot det där tillfället då jag skulle sluta lata mig och trolla fram just den novellen. Jag saknar det. Ännu mer än jag saknar skrivandet saknar jag viljan till det. Utan den blir det ju ingenting och jag känner mig inte riktigt som mig själv utan den.

4 kommentarer

 1. Elin Holmerin

  25 juni 2011 at 17:36

  Tvång är bra i bland
  Jag tappar också skrivandet ibland, ofta en längre tid, typ ett år eller ett halvår. Varje gång har jag varit tvungen att tvinga igång mig själv igen. Ibland har jag gått en skrivarkurs. Egentligen är det motsägelsefullt att man måste tvinga sig själv att göra något som man egentligen innerst inne tycker om att göra, men det är det enda som fungerar för mig tills dess jag inser att det är kul och idéerna börjar krypa tillbaka.
  18 jan 2010 kl 21:17

 2. Pål Eggert

  25 juni 2011 at 17:36

  tvång
  Nej, det är inte motsägelsefullt med tvång för att göra något roligt. Ibland måste man övervinna sig själv för att göra något nytt som man anar kan bli roligt, ibland måste man ta in halvtråkigt info för att göra något annat, roligare, korrekt så att man kan njuta resultatet. Träning måste i alla fall jag tvinga mig till ibland, bara för att jag vet att jag mår mycket bättre i längden om jag inte bara gör det när andan faller på (andan faller på ju mer jag gör det dessutom, vilket gäller rätt mycket annat). Ibland måste man skriva på ett tag bara för att komma in i det igen. Man kan också kalla det att skjuta upp behovstillfredsställelsen.
  19 jan 2010 kl 11:01

 3. Maria

  25 juni 2011 at 17:36

  Tvångkommentar nr 3
  Jo, det känner jag mycket väl igen, att man kan behöva tvinga sig själv ett tag innan det blir roligt igen. Det kan jag säkert göra nu också. Det är inte riktigt det jag klagar över. Att jag inte skriver under en längre period är inget nytt. Det nya är att jag nästan inte känner någon motivation alls att göra något åt det. *emo*

  Pål, jag har själv gjort jämförelsen mellan skrivande och träning förut. Båda är saker som jag egentligen tycker om men som kan vara jobbiga och därför är jag istället en icke-skrivande soffpotatis, haha. ;)
  19 jan 2010 kl 16:41

 4. Pål Eggert

  25 juni 2011 at 17:37

  evolution
  Ja, känner du ingen motivation att göra något åt det så.. Ibland behöver man vänta också. Eller så är du färdig med skrivandet. Vi får väl se om du evolverar från potatis till någon annan grönsak ;-)
  19 jan 2010 kl 19:41

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑