Tystnad

Läsning pågår

Bokbranschen krisar inte för alla

Vertigos förläggare C-M Edenborg har skrivit ett intressant inlägg i sin blogg Vertigomannen om bokbranschens kris ur ett mindre förlags perspektiv. Han skriver att de år som räknas som ”bokbranschens guldår” inte var bra år för Vertigo, eftersom deras böcker då drunknade i floden av andra böcker.

”Dessutom ledde de höga, tämligen lättförtjänta vinsterna till ett allt större fokus på just snabba, höga vinster. En ökad kortsiktighet i produktions- och distributionsleden är påtaglig: Akademibokhandlarna, t ex, är strömlinjeformade in absurdum. Utgivningen hamnar antingen i en mycket liten, men högsäljande fåra, eller i en stor, lågsäljande. Och den långa svansen lyser med sin frånvaro.

Dessa ting passar heller inte för ett förlag som Vertigo, som arbetar långsiktigt och mångfaldigt.”

Men nu när det krisar för de stora aktörerna ser han tecken på att det istället går bättre för Vertigo och funderar på om bra tider kommer för dem som arbetar mer ”envetet och långsiktigt”. Läs inlägget.

Det här påminde mig om en artikel i DN för två månader sedan, David mot bok-Goliat, som handlade om fria bokhandlare som faktiskt lyckas gå framåt i en tid när det i allmänhet går sämre för bokhandeln. Förutom att det är glädjande att inte alla bokhandlare som inte hör till någon av de stora kedjorna går under, så är det också intressant att det är ett liknande mönster som med förlagen i Edenborgs inlägg. Ur artikeln:

”Anna Gillinger som äger och driver boklådan [Söderbokhandeln] bjuder trots julruschen på kaffe och välkomnar samtal om branschen. Hennes omsättning har ökat under krisen, även om hon konstaterar att vinsten nog inte skulle vara tillräcklig för kedjehandeln.

– Ja, vi har fler besökare i butiken och de handlar mer. Nu när kedjorna inte längre har något utbud att tala om, så växer det kanske fram fria bokhandlare igen.

Flera fria bokhandlare i Stockholm vittnar om samma sak. Hos Djursholms bokhandel och Hedengrens på Stureplan ökar också både besöken och försäljningen. Mats Ahlström i Djursholms bokhandel har flitiga kontakter med indienätverken i USA och England och berättar att man ser detsamma där. Själv håller han 10?000 titlar på sina 83 kvadratmeter.

– Mot Akademibokhandelns 900 titlar.”

1 kommentar

  1. snowflake

    25 juni 2011 at 18:01

    Intressant
    Det där är ju väldigt intressant. Viktigt att komma ihåg också, när de stora gråter krokodiltårar.
    12 feb 2010 kl 10:48

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑