Nyligen började både Adlibris och Bokus sälja läsplattor. Letto (som är en BeBook One) fanns till försäljning hos Adlibris men är redan slut och Bokus säljer både Cybook Opus och Iriver Story.

Min sambo hade tänkt köpa en BeBook förut, men ångrade sig av någon anledning och skaffade en Hanvon N516. Jag har inte testat den ordentligt ännu, men han verkar rätt nöjd trots att den saknar en del önskvärda egenskaper och använder den ofta. En nackdel är dock att den är ungefär lika estetiskt tilltalande som en betongbunker och det är ett problem den delar med de flesta läsplattor. Amazons Kindle 2 är rätt snygg, men i övrigt är de i bästa fall småtråkiga och i sämsta fall rent fula. COOL-ER ser rätt söt ut och finns i många färger, men jag vet inget om hur bra den är.

Men iPad då? Apple brukar göra snygga saker. Jo, paddan är snygg men inte särskilt relevant i sammanhanget. Även man såklart kan läsa e-böcker med den och många säkert kommer att göra det, så är den inte utvecklad främst för läsning av långa texter. Den har en vanlig skärm vilket är mindre bekvämt att läsa länge på i jämförelse med läsplattornas e-papper.

Om jag ska ha en läsplatta som jag använder ofta så vill jag gärna att den ska se bättre ut än en bit tillplattad plast. Det finns hemskt snygga mobiltelefoner och laptops, så hur svårt kan det vara att göra en läsplatta som är trevlig inte bara att läsa på utan även att titta på? Det kommer säkert inom några år, men jag vill ha nu.