Usch, nu har det varit tyst i den här bloggen i alldeles för många dagar. Onsdag och torsdag var tankeverksamheten utslagen av förkylning och sedan har jag varit upptagen med annat, som jobb. Mycket läst har det inte blivit, så jag svarar på några av Lilla Os bokfrågor istället.

Ännu ett bokpris den här veckan, ett endast för kvinnor Orange Prize for Fiction som delats ut sedan 1996. Vet du något om priset? Har du läst böcker av någon pristagare? Är det bra med ett pris för kvinnliga författare?

Jag känner till priset men har inte hållit någon särskild koll på det. Jag verkar inte heller ha läst särskilt många av pristagarna: bara Zadie Smith och Helen Dunmore.

När jag läste flera andra bloggares svar på frågorna var de få som hade svarat på den sista delfrågan. Synd, för det hade varit intressant att läsa. Kanske är det ett för provocerande ämne.

Nej, jag är inte så förtjust i att det är ett pris bara för kvinnliga författare. Jag kan förstå varför grundarna ville instifta det, med tanke på hur många priser det finns som ska vara könsneutrala men ändå oftast går till män. Så jag förstår det, men jag gillar det inte, och jag tror att det finns andra sätt att utforma pris på som undviker ”gubbar är människor och kvinnor är KVINNOR”-gropen utan att för den delen begränsa det till att endast delas ut till kvinnor.

Berätta om en bok som du tyckte mycket om, trots att du inte trodde att du skulle gilla den. En oväntad favorit alltså!

Jag är inget fan av Peter Harrysson, men tänker ändå sno ett av hans favorituttryck. Jag vill att du berättar om en bok som var olidligt spännande!

Nu smäller jag ihop två frågor till en, för jag vill svara samma på båda. Suzanne Collins dystopiska ungdomsroman Hungerspelen måste vara själva definitionen av spännande och innan jag började läsa den hade jag inte väntat mig det.

Och slutligen vill jag höra om en bok om ett mindre trevligt ämne. Har du läst någon bok om otrohet som du tycker är bra?

Jag kommer inte på någon bok där otrohet är huvudtemat, men jag kommer däremot att tänka på George R. R. Martins tjockisfantasyserie A Song of Ice and Fire i vilken en drottnings otrohet har del i att orsaka död och otrevligheter i massor. Jag vill ge mig på tredje delen snart, men tvekar för att den är en 1000-sidorsklump. Tänk så många andra böcker jag skulle hinna med på samma tid.