Läsning pågår

Vad gör Nattens begär bland Pocketförlagets ungdomsböcker?

Pocketförlaget satsar just nu på ungdomsböcker och släpper idag åtta ungdomsromaner i pocket. Projektet kallas IRL och på dess sida på Facebook kan man få en av böckerna gratis om man fotograferar sig själv tillsammans med någon annan av böckerna.

Finfint. Men så är det Nattens begär av Sherrilyn Kenynon. Jag läste den när den gavs ut av Schibsted förra året och jag förstår inte hur den hör dit. Kanske har det ökade antalet ungdomsböcker som innehåller kombinationen övernaturligt + romantik fått någon att tro att den är ytterligare en Twilight-klon, för jag har svårt att tro att någon som hade god koll på vad den egentligen innehåller skulle tycka att den hör hemma i en satsning på ungdomsböcker.

Huvudpersonen är 26 år gammal och när det gäller handling, ton och sexinnehåll är Nattens begär som en övernaturlig och halvporrig Harlequin-roman. Redan på första sidan serveras man rader som ”Han var en man som levde för stunden och för den vilda tillfredsställelsen av sina sensuella behov. […] Det fåtal kvinnor som hade fått uppleva en extatisk natt i hans armar såg sig som förmer än de som bara kunde drömma om att få vidröra hans utsökta kropp. För han var passionen. Lusten. Allt som var sensuellt och hett.” Det är en vuxenbok.

Många ungdomar läser vuxenböcker och det är inget fel med det, men att ta med en bok som Nattens begär i en uttalad satsning på just ungdomslitteratur är väldigt konstigt.

(Sedan är boken i fråga inte bra heller och dessutom dåligt översatt, men det är en annan diskussion…)

Senare tillägg: Efter en del snokande har jag läst på några ställen att med ”ungdomar” menar Pocketförlaget åldrarna 13-30 år. Det gör visserligen inkluderingen av Nattens begär mer begriplig, men själva satsningen konstigt spretig. Är en 30-åring en ung läsare?

1 kommentar

 1. admin

  Vampyrböckernas breda målgrupp
  Hej Maria!
  Kul att du nämner vår ungdomssatsning i din blogg. Din synpunkter är berättigade och jag kan till viss del hålla med dig. Vi har resonerat mycket kring ungdomspocket, att det är omöjligt att generalisera när det kommer till unga läsare och vilka böcker som tilltalar dem. Man mognar i sin egen takt, har olika intressen och individuell läsnivå.

  Vi ville inte göra en alltför snäv definition av unga. Vi har valt ut böcker som vi tror och hoppas kan intressera unga läsare, därmed inte sagt att vi vet med säkerhet vad alla unga vill läsa. Vampyrgenren är stark för närvarande och tilltalar såväl tonåringar som vuxna, därför tyckte vi att Nattens begär av Sherrilyn Kenyon skulle få en plats i vår ungdomssatsning.

  Louise Bäckelin, Pocketförlaget
  Louise Bäckelin, 25 mar 2010 kl 8:14

Kommentera

© 2021 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑