På tal om Gloria nedan gillar jag Modernistas omslag. Jag gillar att man nästan alltid ser på en gång varifrån boken kommer och vilken del av deras utgivning den hör till. Samma sak är det med Sekwa, Elisabeth Grate Bokförlag eller Ellerströms svarta serie för att ta några exempel. Omslag kan säga en hel del om en bok, t.ex. genom att signalera genre (vilket också kan slå helt fel ibland), men när ett förlag kör samma stil på alla sina böcker, eller på en viss serie bland sina böcker, kan det säga ännu mer eftersom det berättar vilka som har valt boken och jobbat med den och vilka böcker de har sysslat med förut, i synnerhet om det gäller ett mindre förlag med en viss inriktning. Den gemensamma stilen på omslagen gör att man omedelbart kan placera böckerna i ett sammanhang (om man känner till förlaget och deras stil sedan förut, det vill säga) och det är trevligt.

Det skadar ju inte heller att det ser hemskt snyggt ut med böcker som matchar varandra.