Det där är nyårslöftet om att inte så låna så mycket på biblioteket utan istället läsa böcker jag har köpt eller fått? Det funkade såklart inte. En av de senaste biblioteksböckerna jag tog hem från jobbet och läste samma kväll var The Foretellning av Alice Hoffman. Amasoner? Ja tack.

Rain är dotter till amasonernas drottning. Deras folk lever ett nomadliv på stäpperna, flyttar runt med sina systrar hästarna och krigar ofta mot männen från andra folk som vill ta över deras land eller amasonerna själva. Rain växer upp till en brutal krigare och den skickligaste ryttaren, men den som hon helst vill ha bekräftelse av – hennes mor – låtsas knappt om att hon finns. Det är meningen att Rain ska bli drottning en dag, men tvivlet växer både hos hennes själv och folket. Hon är inte som de andra. Medlidande med fienden och längtan efter fred är förbjudna känslor, men hon kan inte hålla dem borta. Hon kan inte heller hålla borta drömmarna om den svarta hästen som ska förändra allt.

The Foretellning är en kort ungdomsroman, den första jag har läst av Alice Hoffman och jag blev definitivt nyfiken på mer. Språket är enkelt och lite hårt, men med en poetisk klang, och jag gillar alla färgstarka bilder som Hoffman målar upp. Dammet som rivs upp av tusen hovar, blåtatuerade kroppar, blod på marken, honungsstruket hår. Om man som jag är förtjust i berättelser om gudinnedyrkande krigarkvinnor borde man absolut läsa The Foretellning. Är man inte förtjust i sånt är det ändå en fin bok om ensamhet, frihet och om att våga förändring.