Det har varit Pride-festival i Stockholm och jag missade typiskt nog alltihop eftersom jag har varit bortrest, men däremot har jag funderat en del på böcker med hbtq-tema. En som hela tiden dyker upp i tankarna är Ali Smiths Girl Meets Boy, som börjar med en av mina favoriter bland inledningsmeningar:

Let me tell you about when I was a girl, our grandfather says.

Fantastiskt. Resten av boken är också underbar. När jag läste den för ungefär ett år sedan skrev jag: ”Vad jag tycker om med Girl Meets Boy är ungefär samma saker som jag brukar tycka om i Jeanette Wintersons böcker. Det vackra och lekfulla språket. Att inget är statiskt. Tid och identitet rör sig ständigt, och i centrum för allt är berättelsen. Berättelser-i-berättelser-i-berättelser. Berättelsen skapar världen. Genom berättelser förstår vi oss själva.

Girl Meets Boy är en underbar liten bok. Jag försökte att läsa den långsamt, men den tog ändå slut för fort, bara 160 sidor som smakar honung och skiner som solen, varje nyans från vit morgon till gyllene kväll.”