Det har varit augusti i 14 minuter och jag friskar upp minnet angående vilka nya svenska böcker som kommer den här månaden. På min ”vill läsa”-lista hittar jag tre debutromaner: Josefine Sundströms Vinteräpplen, Josefin Palmgrens Engångsligg (som redan verkar finnas i butik) och Johannes Anyurus Skulle jag dö under andra himlar. Jag gillar Anyuru som poet och det ska bli intressant att se hur han skriver romaner.

Sundströms Vinteräpplen lockar mig främst för att den utspelar sig i Kaskö-trakten, som ligger bara några mil från den österbottniska by som mina föräldrar växte upp i (och som jag har befunnit mig i den senaste veckan, jag råkade till och med läsa en intervju med Sundström i den finlandssvenska tidningen Syd-Österbotten). Kaskö är fint, men typiskt nog förknippar jag det mest med den stinkande cellulosaindustri som man tidigare kunde känna lukten av när man körde förbi.

Dessutom får jag inte glömma litteraturtidskriften Album 2. Första Album hade Bokhora som redaktörer. Den här gången är det Martina Lowden, Elise Karlsson och Annina Rabe som står för redaktörsskapet vilket tyder på att detta Album kommer att skilja sig en hel del från det första. Spännande.