Igår åkte jag med den tidigare nämnda Bokbussen till Bokmässan. Med på bussen var tre författare som läste lite ur sina böcker och pratade om skrivande. Den första var Sara Lövestam, som vann skrivtävlingen Bok-SM förra året vilket ledde till att debutromanen Udda gavs ut av Piratförlaget.

Sara Lövestam berättade att när hon började blogga 2006 var det som ett test på om hon kunde skriva. Hon tänkte att om folk börjar läsa hennes blogg betyder det att hon faktiskt kan skriva, att det inte bara är hennes svensklärare som har tyckt det. Bloggen var på den tiden anonym och handlade mycket om hennes dejtingliv. Hon bloggar fortfarande, men under eget namn och inte lika privat.

Udda är en underhållande roman som möttes av många positiva reaktioner (jag gillade också) men många var tydligen skeptiska innan de började läsa den. Lövestam berättade att hon har sett många recensioner på nätet som inleds med ”Jag var skeptisk till den här boken, men …” men hon vet inte riktigt varför det är så. Hon var beredd på att bli sågad, men inte på den skeptiska inställningen. Är folk kanske skeptiska för att hon vann en tävling – ”bokvärldens svar på Idol”, som hon uttryckte det – eller för att de uppfattar karaktärerna som konstiga? ”Jag fattade inte att folk skulle tycka att det var konstigt”, sade hon. ”Jag tyckte att jag skrev som är mest.”

Clara Fröberg, som intervjuade författarna, tog upp några vanliga påståenden kring en författares andra bok, som att den andra är mycket svårare att skriva än den första. Lövestam menade att det påståendet utgår från att ens första bok är ens första manus: ”Bok nummer två är svårare om det är manus nummer två. Min bok nummer två är manus nummer fem.” Eftersom debutromanen var hennes fjärde manus fortsatte hon bara att skriva som hon brukar, utan vanliga andra boken-problem. Flera personer i branchen har dock varnat henne om att andra boken ofta blir sågad.

Hon pratade en del om förväntningarna på nästa roman. Nästa bok kommer nämligen inte att vara någon Udda 2, utan en mycket mörkare historia. Om Udda var feel good är andra boken feel bad. ”Jag känner nästan att jag måste be om ursäkt för att jag har skrivit en tragisk bok”, sade hon.

Fröberg frågade om den vägen till publicering – att vinna en tävling – var en väg att rekommendera. Lövestam tyckte att det var problematiskt att allt gick så fort. Förlagsarbete som brukar ta ett halvår eller mer skulle klaras av på två månader. ”Men med facit i hand blev det bra.”

 

Imorgon kommer en sammanfattning av intervjun med Agnes Hellström och på tisdag Nuri Kino.