I torsdags meddelade Seriefrämjandet årets vinnare av Urhunden, som i år delas ut för 24:e gången. Frances av Joanna Hellström utsågs till bästa originalsvenska seriealbum och bästa översatta seriealbum blev Husfrid (Fun Home) av Alison Bechdel.

Frances har jag inte läst, men Husfrid är väldigt nära lysande. Husfrid är en självbiografi i serieform där Alison Bechdel skildrar dels sin uppväxt i ett stort gammalt hus, där en pedantisk och känslomässigt frånvarande pappa ständigt inreder och renoverar, och dels hur hon under universitetsstudierna inser att hon är lesbisk. Strax efteråt dör fadern och Alison får reda på att han har haft ett flertal affärer med män, vilket får henne att tänka annorlunda om en del händelser och personer under hennes uppväxt.

Bechdels berättande följer ingen rak linje. Det är associativt och viker ofta av på nya spår för att sedan återvända till tidigare händelser, och det är så skickligt gjort att det är en njutning att följa med i de mjuka berättarspiralerna. Ofta har något lagts till så att de tidigare händelserna kan ses i ett nytt ljus när man återvänder till dem. Att albumet är snyggt tecknat och fullsmockat av litteraturnördiga referenser gör såklart inte saken sämre. Läs!