Tystnad

Läsning pågår

Bloggar och boktipsautoritet

Boktipsauktoritet” är ett uttryck som dyker upp bland bokbloggare ibland och det syftar på vilka personers litterära smak man litar på. Jag tänkte en del på det när jag nyligen läste Therese Bohmans debutroman Den drunknade, som jag knappast hade läst om det inte var för att några andra bokbloggare vars smak passar bra ihop med min skrev gott om dem. (Att jag ibland tittar in i Thereses dagbok bidrog också till att jag blev nyfiken.) Utan dem hade jag antagligen läst baksidestexten, bedömt att det inte var min typ av bok och ställt tillbaka den i hyllan.

Det är lustigt, för i vanliga fall lyssnar jag knappt på någon när det gäller att välja min läsning. Det finns några vänner vars rekommendationer jag litar stenhårt på, men det brukar ändå dröja länge tills jag faktiskt läser det de tipsar om, om jag gör det alls. Jag läser litteraturkritik i tidningar och tidskrifter med stort intresse, men vad jag sedan köper eller lånar har vanligtvis inte särskilt mycket med det att göra. Det är i stort sett bara en liten grupp av bloggare som kan få mig att känna ”Oj, jag måste också läsa den NU!” och de är klart mer effektiva än andra när det gäller att göra mig nyfiken på böcker jag inte skulle ha valt själv.

2 kommentarer

 1. Så sant!
  Vet du, jag har inte reflekterat över det här, men det stämmer faktiskt på mig också. Jag de boktips jag tar till mig är oftast bloggares, inte vänners. Ibland kollegors. Jag har sett det som att jag letar tips lite var stans, men det är inte sant. Jag läser sällan böcker som vänner rekommenderat, jo, kanske efter lång tid, och i princip aldrig efter att jag läst om dem i dagspress eller fackmedia. Inte som regel utan det har nog bara blivit så. Kanske för att jag sitter vid datorn när jag läser bloggar och det då är så lätt att direkt leta reda på en bok i bibliotekets katalog eller i någon nätbokhandel.
  20 okt 2010 kl 13:05

 2. Nja, bara delvis sant
  För mig gäller nog också att det finns vissa personer vars tips jag litar på men dessa kan man finna både bland vänner och bloggare. Men det är ofta en kombination av en pålitlig tipsare och att boken ligger inom mitt intresseområde som kan få mig att läsa en bok. Jag är ganska försiktig i mina bokval.

  Däremot så kan det vara lite känsligt att ta emot boktips av en vän. Det riskerar att bli så personligt om man nu inte skulle gilla boken.
  20 okt 2010 kl 17:31

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑