Vem är Arvid Pekon? är en liten samling korta noveller där det som vi uppfattar som verkligheten har glidit lite åt sidan, blottat en spricka där något annat tittar fram.

Karin Tidbeck skriver om en kvinna som blir gravid efter en kärleksrelation med en ångmaskin, om en man som bygger en mekanisk humla att flyga iväg i, om en växeltelefonist som får sin egen existens motbevisad, om att Gud återvänder och gör psykologer onödiga, för att ta några exempel.

Precis som Glory Box-Sara kom jag att tänka på Kelly Link när jag läste Tidbecks noveller. Link är en amerikansk författare vars noveller ibland kan placeras i genrer som fantasy, sf eller skräck men oftast hamnar någonstans mellan dem och realism. Links noveller kallas ibland ”slipstream” och om man ska gå efter vad Bruce Sterling skrev när han drog in den termen i litteratursammanhang, ”this is a kind of writing which simply makes you feel very strange”, funkar det rätt bra på Tidbeck också. Hennes noveller har en skruvad stämning, en stark känsla av att världen är skev – men ingen annan ser det. Man sitter ensam på busshållplatsen med något inte riktigt mänskligt som andas en på kinden.

Novellerna är välskrivna och absolut läsvärda om man gillar skev nästan-fantastik men flera av dem är frustrerande ofullgångna, i brist på ett bättre ord. En del är som skisser över en kul idé, andra som början på en längre berättelse. Det är få av dem som inte lämnade mig med känslan av att något litet fattades.

(Man av skugga förlag, september 2010.)