Tystnad

Läsning pågår

Seriesöndag: Den hemliga kroppen

Den hemliga kroppen är en serienovell av Sara Hansson och ingår i Koliks ”Grafiska novelletter”. Sara heter också flickan i novellen och hon går från att vara ett barn som inte tycker att något är pinsamt till en tonåring som har lärt sig att (kvinno)kroppen är hemlig. Den får inte finnas på något annat sätt än som en sminkad, rakad, friserad förpackning. Den får inte göra ljud eller läcka något kladdigt.

Sara Hansson skildrar enkelt och direkt den stora skillnaden mellan barnets obekymrade förhållningssätt till den egna kroppen och den unga kvinnan vars kropp ska kontrolleras, döljas på vissa sätt och visas upp på andra. Skammen föser en med vassa stick tillbaka till rätt sida om gränsen om man kliver snett. Just det tror jag att många, alldeles för många, tjejer och kvinnor känner igen sig i: skammen som är kopplad till minsta hårstrå på fel ställe, rädslan för att uppfattas som äcklig om man inte har putsat sin kropp till ett docklikt skal. För Sara kommer befrielsen i form av en ny vän som inte bryr sig om allt det där.

Den hemliga kroppen griper tag i mig för att jag känner igen mig (både i den där obekväma känslan av ens kropp är fel och måste fixas till och i lättnaden när man slutar bry sig så mycket) och för att den gör mig förbannad, men som kort serienovell har den samma problem som vanliga noveller: det är väldigt svårt att få en så kort berättelse att kännas tillräcklig. Jag önskar mig något längre, något mer.

1 kommentar

  1. Petter/Butter

    26 juni 2011 at 14:03

    Det är synd de har gett den här rätt trevliga satsningen ett så groteskt svengelskt namn som grafiska novelletter.
    11 okt 2010 kl 10:45

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑