Tystnad

Läsning pågår

Två lösryckta citat från seminariet i torsdags

Ola Larsmo: ”Har man skrivit rader i en recension som går att rycka ut och använda som reklam har man misslyckats som kritiker.”

—–

Cecilia Davidsson: ”Jag får nästan alltid bra kritik, men jag säljer ju skitdåligt.”

—–

Jag tycker att det Larsmo sa är väldigt roligt och att det finns en poäng med det, även om det är så långt draget att jag inte kan hålla med precis som det är formulerat.

Nästan alla (eller alla?) positivt inställda recensioner innehåller något som går att använda som reklam, så på det sättet funkar det ju inte. Vad han var ute efter, tror jag i alla fall, är vad man fokuserar på i sin kritik och hur man formulerar sig kring det.

Jag tycker att det är en av de svårare sakerna med att skriva en positiv recension: att få fram vad bokens styrka är utan att ramla iväg i ett språkbruk som låter reklamigt (särskilt om jag har lite utrymme), så att det inte låter som om man har skrivit en jäkla baksidestext åt förlaget, exempelvis.

5 kommentarer

 1. Exempel
  Om jag kan få läsa en recension (helst en positiv sådan) som stämmer med Larsmos citat så kan jag överväga att hålla med. Just nu känns det mest som abstrakt skitsnack.
  25 okt 2010 kl 9:02

 2. Maria

  26 juni 2011 at 14:00

  Daniel
  Jag tycker att det är ett väldigt roligt citat och att det finns en poäng med det, även om det är så långt draget att jag inte kan hålla med precis som det är formulerat.

  Nästan alla (eller alla?) positivt inställda recensioner innehåller något som går att använda som reklam, så på det sättet funkar det ju inte. Vad han var ute efter, tror jag i alla fall, är vad man fokuserar på i sin kritik och hur man formulerar sig kring det.

  Jag tycker att det är en av de svårare sakerna med att skriva en positiv recension: att få fram hur bra boken är utan att ramla iväg i ett språkbruk som låter reklamigt (särskilt om jag har lite utrymme), så att det inte låter som om man har skrivit en jäkla baksidestext åt förlaget, t.ex.
  25 okt 2010 kl 9:50

 3. Maria

  26 juni 2011 at 14:00

  Hm
  Borde kanske ha min egen åsikt i inlägget också istället för att bara slänga ut citatet sådär. *klipp och klistra*
  25 okt 2010 kl 9:50

 4. Äsch
  Jag antar också att han inte menar det bokstavligt. Men vad han gör är ju fortfarande bara att dra en ”smart” one-liner, som man kan ta ur sitt sammanhang och göra reklam med (”hö hö, titta vilken kvick och rolig snubbe”).

  Det är ett drygt citat eftersom jag är på ord-petar-humör. Vad är en recension? Vad betyder egentligen reklam i sammanhanget? Vad har en kritiker för uppgift?

  Påminn mig om att kolla din blogg under dagtid så ska jag säga något vettigt också.
  26 okt 2010 kl 8:02

 5. Maria

  26 juni 2011 at 14:00

  Jo
  Visst är det en dryg sak att säga. Det är mycket det som gör det roligt, tycker jag. ;)
  26 okt 2010 kl 13:47

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑