Jag faller för grupptrycket och fyller liksom högvis med andra bokbloggare i Bokbabbels bokenkät.

1. Favoritbok i barndomen?
Svårt. Jag har rätt lite minnen av vad jag läste innan tonåren och knappt några alls innan mellanstadiet. Men i 10-12-årsåldern var jag förtjust i bland annat Kulla-Gulla-böckerna, Ursula K. LeGuins Övärlden-böcker och en massa spökiga saker.

2. Vad läser du just nu?
Sedan jag lade ifrån mig Vem är Arvid Pekon? som jag skrev om för några dagar sedan har jag bara läst kurslitteratur. Nästa skönlitterära bok jag plockar upp blir antagligen Wondrous Strange av Lesley Livingston, för jag vill läsa något lättsmält. Älvor och grejer verkar lagom.

3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Man bör förlåta, del 2 – Joe Abercrombie.
The Passage – Justin Cronin.

4. Dålig bokvana?
Att låna en massa biblioteksböcker som jag inte hinner läsa och att jag inte läser de böcker jag har köpt eftersom jag mest läser böcker från bibblan.

5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Mer än en ICA-kasse full. Jag överdriver inte. Men imorgon ska jag lämna tillbaka några kilo, mest kurslitteratur men också en del annat.

6. Har du en läsplatta?
Nej, men min sambo har en.

7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Jag har alltid flera böcker påbörjade samtidigt. Jag kan inte påstå att jag föredrar det, men det är så det blir.

8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
När jag började bokblogga började jag även läsa fler bokbloggar än jag gjorde innan. Det tillsammans med ett visst inflöde av recensionsexemplar har gjort att jag läser mer nya svenska böcker nu än jag gjorde för några år sedan.

9. Sämsta boken du läst i år?
Hawksong av Amelia Atwater-Rhodes lade jag ifrån mig efter kanske 20 sidor och bestämde mig för att inte läsa ut. Jag läser vanligtvis ut böcker.

10. Bästa boken du läst i år?
Det går inte att väja en, det är ingen som sticker ut på det sättet. Några favoriter är Båten av Nam Le, Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist, Darling River av Sara Stridsberg och Eldbärare av Anders Björkelid.

11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Ganska sällan. Dels är min bekvämlighetszon hyfsat stor och dels vill jag såklart läsa böcker jag tror att jag kommer att tycka om. (Även om det ibland händer att jag av nyfikenhet läser sådant jag inte tror att jag kommer gilla.)

12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Det är kanske lättare att säga vad som inte ingår där: deckare, romantik, chick lit, det Bokhora-Helena brukar kalla klimakterielitt, livspusselromaner och den typen av ”klassiker” som visserligen är litteraturhistoriskt betydelsefulla men dötråkiga (tänk Pamela). Jag har också noterat en brist på gubbar i min bokstatistik, i synnerhet när det gäller mimetisk litteratur. De flesta manliga författare jag läser skriver nämligen fantastik. Större delen av den realistiska litteraturen jag läser är skriven av kvinnor. Jag vet inte riktigt vad det beror på. (Men egentligen är det kanske fel att jämföra när det gäller bekvämlighetszon. Jag väljer aktivt bort exempelvis deckare, men jag väljer inte aktivt bort mimetisk skönlitteratur av manliga författare.)

13. Kan du läsa på bussen?
Ibland. Jämn väg och jag är pigg = visst. Skumpig, kurvig väg och jag är trött och hungrig = nej.

14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
Sängen.

15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag brukar inte låna ut böcker som jag inte har läst själv, annars är det fritt fram. Ibland är de på vift väldigt länge, ibland glömmer jag helt bort vad jag har lånat ut. Det är inte hela världen.

16. Viker du hundöron i dina böcker?
Nej. Bara i biblioteksböcker där andra redan har vikt. (Logiken?)

17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Väldigt sällan.

18. I studierelaterade böcker då?
Jag skriver inte i dem heller. Jag kan göra markeringar och understrykningar, men om jag vill skriva något sätter jag dit post its.

19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska eftersom det är mest bekvämt, men jag har inget emot att läsa på engelska heller. Mycket av det jag vill läsa finns ju inte på svenska.

20. Vad får dig att älska en bok?
Språket. Fantastiskt språk är inte nödvändigt för att jag ska bli uppslukad av en bok, men det är nödvändigt för att jag ska bli förälskad.

21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Tja, att jag gillar en bok samtidigt som den får mig att spontant tänka ”Den här borde Nisse läsa!”

22. Favoritgenre?
Jag är visserligen inte en totalt fantasyinsnöad 15-åring längre, men mitt hjärta tillhör fortfarande fantastiken. Sorry, magi gör världen roligare och you’re all just jealous of my jetpack. Jag slänger mig också gärna över det mesta som är normkritiskt när det gäller genus och sexualitet.

23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Mer facklitteratur! Och poesi!

24. Favoritbiografi?
Ingen. Jag läser sällan biografier.

25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Ja, men inte självhjälpssyfte utan av nyfikenhet. Blondinbellas Egoboost! som jag läste förra månaden borde väl räknas som självhjälpsbok?