När utbytesstudenten Klara snart ska åka hem från USA säger hon att det hon kommer att sakna mest är att åka bil. Bilen, Gracie, är friheten i den amerikanska småstad där hon har bott ett år och som de flesta i hennes ålder, som vännen Penelope, helst vill bort från.

Veronika Malmgrens debut är en finstämd liten bok om vänskap där det mesta av vikt sker mellan raderna. Det är korta gestaltningar av bilturer med öl i bakluckan, tonårsprat om att behöva något mer än det som ges, tornadovarning och tristess. Varje ord är noga valt. Hon ger inte mycket till läsaren rakt ut. Istället får man ur dialogerna utläsa nyanserna och maktskiftningarna i Klaras vänskap med Penelope, det outtalade trasiga i Penelopes hem och Klaras – kanske – nya identitet.

Gott så, men ibland önskar jag att Malmgren skulle lyfta lite mer på locket, ta i lite hårdare, och inte vara så sparsmakad. Jag vill ju veta mer, särskilt om den person som Klara var innan hon åkte, den som hon inte vill bli igen när hon kommer hem. Mest undrar jag över hur förändringen gick till. Blev hon verkligen annorlunda, eller var det snarare så att hennes nya omgivning genom att se på henne med andra ögon och tillät henne en annan roll? (Och är mitt ”eller” där ens relevant, det kanske inte är någon skillnad på de två alternativen.) Detta, som Gracie nuddar vid några gånger, är en av de skärvor som fastnar mest.

Flera skribenter har kommenterat filmkänslan i Gracie. Jag tänker också på amerikanska filmer och på hur Klara försöker förklara för en av sina kompisar hur det som för henne är som på film är vardag för för dem som bor i Manning, Kansas. Associationerna till roadmovie-scener eller gryniga bilder av uttråkade ungdomsgäng som hänger i gränsen mellan staden och det tomma landskapet utanför bryter dock inte den jordnära känslan av autenticitet i skildringen. Veronika Malmgren har själv varit utbytesstudent i en amerikansk håla, och även om Gracie är en fiktiv berättelse är den också ett fint exempel på hur bra det kan bli när man skriver om det man känner till i detalj.

(Brombergs, januari 2011)