Läsning pågår

Kort om 2010

En enkät från Bokcirkus.

Bästa boken jag läst i år är: Många bra, men ingen som är självklart högst på min lista. Några jag kommer att minnas mycket är Båten av Nam Le, Darling River av Sara Stridsberg, The Passage av Justin Cronin, Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist.

Sämsta boken jag läst i år är: Det sämsta med mitt läsår var inte en bok utan en idé. Jag fick för mig att jag skulle läsa alla böcker av Amelia Atwater-Rhodes, för att jag var nyfiken på att se hur hon – kanske – utvecklades. Hon skriver övernaturliga ungdomsböcker och var sådär 14-15 år när hon debuterade och när jag själv var i samma ålder tyckte jag såklart att det var hur häftigt som helst. Men att läsa om var som sagt en dålig idé. Jag tog mig igenom hennes första vampyrserie, men några sidor in i serien om hamnskiftarna slängde jag boken ifrån mig och ville dö av uttråkning.

Störst förhoppning hade jag på: Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist. Ett tag verkade det som att de skulle infrias, för ganska länge tyckte jag att det var hans bästa bok. När jag hade läst ut den hade jag dock hunnit ändra mig. Den höll inte ända fram.

Mest besviken blev jag över: Att det inte blev någon tokförälskelse i en för mig nyupptäckt författares språk, som förra året med Ali Smith och Catherynne M. Valente.

Så här utmärkte sig läsåret 2010: Av många bra, men inte så många fantastiska böcker. Av bokcirkelböcker jag köpte men inte läste. Av alldeles för många böcker som jag läste av nyfikenhet snarare än av förväntan på kvalitet.

1 kommentar

  1. Tofflan

    Lilla stjärna
    Jag tyckte att Lilla stjärna var en riktigt bladvändare, men när jag nu läser vad du kort och koncist har formulerat inser jag att du har rätt: den håller inte ända fram. Men ändå. Läs den, du som inte har läst den!

    09 jan 2011 kl 14:22

Kommentera

© 2024 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑