Vad kan man egentligen säga om Berglins som inte redan har sagts? Vågar jag kalla dem träffsäkra utan att det blir pinsamt, det har ju redan sagts sjuhundrafemtio gånger? Deras stornästa seriefigurer kommenterar träffsäkert (argh!) valda delar av samtidssverige där de hasar runt bland vuvuzelor och snöslungor, diskuterar skolavslutningar utan kyrka, ger bort välgörenhet i julklapp, lagar hemlagad husmanskost som statusmat och funderar över om kärnkraft kan kallas ekologisk eftersom uran kommer från naturen.

Någon ser dig när du petar näsan är Jan och Maria Berglins femtonde seriealbum. När jag läste det i höstas var det som att återuppleva den föregående vinterns tågstrul och snögnäll. När jag bläddrar i den igen nu passar många av en- och fyrrutingarna lika bra för den här vintern, inte bara när det gäller vädret utan också politik och populärkultur. De svartvita rutorna både påminner om vad som hände då och gör det både roande och sorgligt tydligt hur många diskussioner som fortfarande låter precis likadant.

(Galago, 2010)