Läsning pågår

Sent lästa julnoveller

Yourlife verkade inte vara min typ av tidning, men innan jul köpte jag ändå det tredje numret eftersom det innehåller en novell av Amanda Hellberg. Jag läste den först igår, tillsammans med novellen av Anne Swärd som SvD publicerade på julafton. 

“Krafsar och vill hem” av Amanda Hellberg utspelar sig i juletid och Jenny har precis flyttat till ett torp för att slippa bo bland svåra minnen i staden. Perspektivet växlar mellan Jenny och en annan varelse i hennes närhet. Det är en smidigt skriven och stämningsfull spökhistoria som jag tyckte mycket om. Onda spöken må skrämma mer, men de sorgsna gör större avtryck.

Anne Swärds “Tecken” har en början som skulle funka för vilken skräck- eller spänningsnovell som helst, men den går åt ett helt annat håll. Berättaren plockar upp en liftare i ösregn och det finns en atmosfär av väntan, av att något kommer. Faran är närvarande. Farligt att lifta vid motorvägen, fara att plocka upp liftare, farligt att köra i ösregn på julen. Men som sagt går den inte dit. Kanske blev jag lite besviken, men uppskattade också att den inte tog den självklara vägen.

2 kommentarer

 1. Helena (Dark Places)

  Älska julnoveller!
  Frångick också mina principer och köpte Yourlife för att läsa Amanda Hellbergs julnovell. Tyckte mycket om stämningen och, som du säger, det sorgsna/vilsa spökeriet.

  Hade helt missat Svd-novellen av Anne Swärd, tack för tipset! Så himla sympatiskt när begåvade författare får skriva noveller och följetonger i tidningar, minns med förtjusning Tindalos av John Ajvide Lindqvist som gick i DN för några år sedan. Mer sånt!

  13 jan 2011 kl 12:00

 2. Maria

  Swärds novell
  Den finns på nätet, ifall du inte har hittat den ännu: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/litt-julnovell-svd-1-c-023-kul-1-svdse_5828621.svd

  13 jan 2011 kl 13:26

Kommentera

© 2021 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑