Läsning pågår

Döma boken efter omslaget

Ja, det gör man ju. Avgör ibland med bara en snabb blick på en boks omslag om den kan vara något för en. Enligt O skrev idag om omslag som sänder fel signaler, vilket är lite lustigt med tanke på att jag själv gick omkring på jobbet idag och tänkte på omslag och sände lite sura tankar till vem det nu är som har fått den utmärkta romanen A cappella av Michel Faber att se så fullständigt deprimerande ut att jag knappt vill befinna mig i samma rum som den. Jag har läst den på engelska och vet att den är bra, men visste jag inte det och fick syn på den svenska utgåvan skulle jag knappt ens vilja läsa baksidan. Så funkar det. Titel, bild och formgivning fogas samman, ställs mot tidigare erfarenheter och så faller domen. Det kan tyckas ytligt, och blir ibland helt fel, men samtidigt är det väldigt praktiskt – om man skulle ge sig på att försöka bedöma allt man ser helt förutsättningslöst skulle det inte bli mycket tid kvar till något annat.

Awful Library Books är en rolig blogg om knasiga, konstiga, läskiga eller bara väldigt inaktuella böcker som borde gallras. Jag kom att tänka på den bloggen idag när jag ställde upp böcker på jobbet och fick denna i min hand:

Det är kanske en orättvis association. Jag vet inget om innehållet. Men omslaget. Omslaget! Jag fick hålla mig för att inte börja fnissa bland hyllorna. Jag gillar särskilt det otroligt, eh, smakfulla avstavningsmordet.

Invest
eringar

 

 

3 kommentarer

 1. EvaB

  Här fnissas det också. Märkligt med ett sådant omslag! Känns lite som det skulle passa bättre i en annons.

  25 mar 2011 kl 14:22

 2. Hermia

  Alltså, jag läste ju A Cappella för inte alls länge sen och den var verkligen bra. Men när jag försöker se omslaget framför mig ser jag bara ngt mörkt.. och det stämde ju ganska bra.
  Och ja, visst kan man hitta mycket roligt i hyllorna!

  25 mar 2011 kl 19:57

 3. Mei-Lan

  Vad är det för fel på avstavningen?
  Håller med om att omslaget inte är särskilt lyckat. Öht gillar jag inte avstavningar på omslag; kan de inte använda en mindre stil i stället?

  Men måste man avstava, så skulle jag avstava just så:
  Invest-
  eringar

  eftersom det blir mer lättläst att ta med hela grundformen av ordet på en rad. Förr avstavade man så här:
  Inves-
  teringar

  eller

  Investe-
  ringar

  Men det tycker jag är sämre.

  24 apr 2011 kl 15:15

Kommentera

© 2021 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑