För en tid sedan tilldelades illustratören Shaun Tan ALMA-priset och det påminde mig om alla gånger jag har tänkt att jag borde kolla upp honom närmare. Jag har sett en del av hans illustrationer tidigare, men inte ”läst” en hel bok.

Jag lånade Ankomsten, som är en bildberättelse helt utan text. Den skildrar en man som reser till ett främmande land där han måste försöka göra sig förstådd, hitta någonstans att bo och ett sätt att försörja sig. Han hittar vänliga människor som hjälper honom, samtidigt som de delar med sig av upplevelser av våld och förtryck.

Denna jordnära historia berättar Shaun Tan med de mest fantastiska bilder. Från detaljer som ett uttrycksfullt ansikte eller en söt, underlig varelse till de förunderliga stadslandskapen är de ren magi. Ankomsten berörde mig mer än någon annan bok på mycket länge. Den behövde inte några ord för att göra det.