Tystnad

Läsning pågår

Nördarnas försvar i Utopi

En fördel med bloggar är att man inte måste begränsa sina texter till ett visst antal tecken. Jag skrev en recension till pappers-UNT om nya serietidningen Utopi, men allt jag funderade på fick inte plats – det gör det ju sällan. Därför pladdrar jag vidare här om en sak som jag inte tog med i den texten.

Förutom serier i genrer som fantasy, science fiction och skräck innehåller första numret av Utopi en ledare, lite nyhetsplock, utopisternas manifest (som också har publicerats i DN), krönikan ”En nörds bekännelser” och ett antal intervjuer där olika mer eller mindre kända personer berättar om sitt förhållande till eskapism och fantastik.

I gratistidningen Stockholm City skrev Agnes af Geijerstam: ”Den nya serietidningen Utopi har till och med ett manifest och flera texter som nästan rörande vill berätta att det är okej att gilla fantasy, det är okej att vara nörd.” Hon efterlyste bättre självförtroende och tyckte att ”Det är ju okej att gilla fantasy. Sluta med ursäkterna nu.”

Jag tyckte att det var intressant, eftersom jag reagerade på ett liknande sätt. Att en nystartad publikation vill motivera sin existens är inte så konstigt och de enskilda texterna i sig har jag väl inga problem med (exempelvis tyckte jag att Sara Bergmark Elfgrens krönika var charmig), men tillsammans ger de intrycket av ett lite förvirrat ”nördens försvar” och jag undrade flera gånger under läsningen vem detta egentligen riktade sig till. Vem talar utopisterna till?

Oss fantastiknördar? Men vi behöver knappast övertygas. De ”andra”, de som inte intresserar sig för fantastik? I så fall får de alldeles för stort utrymme i en tidning som inte vänder sig till dem. Överlag tyckte jag om Utopi, men det hattiga i tilltalet var en aning skumt.

1 kommentar

  1. Jenny B Kulturdelen

    15 april 2011 at 21:42

    Jag håller med dig, det som är bra med en blogg är att man kan skriva obegränsat långt om intressanta böcker. Förhoppningsvis skriver man då också intressant själv… men i många fall vill ju bloggläsare heller ha korta texter.

    I vilket fall som helst så hoppas jag att kunniga och hängivna privatskrivare skall kunna komplettera tidningarnas recensioner, som inte alltid får ta så stor plats som vi läsare skulle önska. Det var just det jag tänkte på när jag började blogga för fyra år sedan. På nätet kan ingen stoppa dig från att skriva!

Kommentera

© 2019 Tystnad

Tema av Anders NorenUpp ↑